Hlavní obsah

Vadim Petrov: Začal jsem Vítkovem, skončím Pražským hradem

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Třiaosmdesátiletý hudební skladatel Vadim Petrov připravil na pondělí 7. prosince do Smetanovy síně Obecního domu v Praze koncert složený ze svých skladeb. Premiéru na něm bude mít symfonická báseň Pražský hrad. Hrát bude orchestr složený ze žáků Pražské konzervatoře.

Foto: Petr Horník, Právo

Vadim Petrov představí v premiéře svou symfonickou báseň.

Článek

„Pražský hrad vznikl v roce 1982 a byl to dokumentární film, poslední od režiséra Jaroslava Kučery. Byl to zcela mimořádný počin, který tvořily jenom obraz a má hudba. Trval asi dvanáct minut a byl tak úspěšný, že v roce 1982 obdržel první cenu na festivalu dokumentárních filmů v Madridu,“ řekl Právu o filmovém díle Petrov.

Film se v osmdesátých letech vysílal vždy na Nový rok v televizi po projevu prezidenta republiky a byl uváděn i při různých jiných příležitostech a výročích.

„Dělo se to ale jenom do konce období socialismu. Jakmile skončil, Pražský hrad se přestal uvádět. Já bych ale rád reprezentoval i s tímto snímkem naši republiku ve Spojených státech. Spousta přátel, kteří ho znali, mi říkala, že je škoda, že se nesnažím s filmem nebo hudbou něco podniknout. Proto jsem muziku trochu učesal a vznikla desetiminutová symfonická báseň, která bude mít premiéru v pondělí v Obecním domě v Praze,“ sdělil Petrov.

„Víte, uvědomil jsem si, jaký tím nastal paradox,“ usmál se skladatel. „Má umělecká kariéra začala po absolvování AMU symfonickou básní Vítkov a zřejmě skončí symfonickou básní Pražský hrad. Pondělní koncert pro mě bude vyvrcholením mé celoživotní umělecké činnosti. Chápu jej i jako díkůvzdání svým posluchačům v České republice, kde jsem se narodil a kde jsem prožil krásný a smysluplný život.“

Orchestr složený z posluchačů Pražské konzervatoře odehraje v pondělí nejenom Pražský hrad, ale také další skladby a filmové melodie Vadima Petrova. „Bude to symbolické předání žezla mladým hudebníkům a budu si přát, aby se naučili prosazovat českou kulturu doma i v zahraničí. Myslím si, že na to máme a můžeme světu dokázat, že něco umíme,“ dodal skladatel.

Koncert v Obecním domě budou natáčet Česká televize i Český rozhlas a jeho záznam by měl být později uveden. Petrov věří, že si jeho skladeb všimnou i některé přední české orchestry a zařadí je do svého repertoáru.

„Dramaturgii koncertu si vlastně vybrali posluchači sami, protože si o skladby, které budou uvedeny, napsali. Řekl jsem si, že když je mají tak rádi, uspořádáme koncert a přidáme k němu premiéru Pražského hradu,“ uzavřel Petrov. Koncert začne v pondělí v 19.30.

Dílo Vadima Petrova čítá na 1400 titulů. Zahrnuje několik symfonických skladeb, hudbu k filmům, televizním inscenacím, pohádkám, rozhlasovým pořadům, také sbory, cykly písní a muziku k divadelním představením.

Reklama

Výběr článků

Načítám