Hlavní obsah

V Torontu začal filmový festival

Právo, Michal Procházka
TORONTO

Mezinárodní filmový festival v Torontu se koná již po devětadvacáté. O víkendu se představily první hvězdy a slavnostním uvedením filmu Pro Julii Istvána Szabóa začal festivalový program. Projekce filmu, který se svou lehkou komediálností vymyká Szabóově dosavadní tvorbě, se zúčastnili kromě režiséra i herci Jeremy Irons a Annette Beningová.

Foto: Jan Řehounek

Stará poděbradská radnice je sídlem knihovny.

Článek

 Beningová vzpomínala i na své divadelní začátky: "Vždy jsem toužila se stát herečkou, ale dlouho jsem vůbec neuvažovala o tom, že bych měla vystupovat ve filmu. Milovala jsem divadlo a jeho hru se slovem a jevištním prostorem." Po studiích divadelní konzervatoře byla čtyři roky členkou sanfranciského dramatického souboru. Než se objevila ve filmu, patřily do jejího repertoáru převážně shakespearovské postavy.

Jeremy Irons je na festivalu na roztrhání, uvedl zde také vůbec první čistě filmový přepis Shakespearovy hry Kupec Benátský, který se tu těší velké pozornosti. V adaptaci, pod kterou je podepsán Michael Radford, ztělesnil Antonia. Po jeho boku se ve filmu objevil herec Al Pacino v roli Shylocka a Joseph Finnes jako Basanio.

Jeremy Irons se zamýšlel nad civilizací

Film bude premiérově uveden v USA a v Británii na konci podzimu. "Je to hra mimo jiné o tom, jak to dopadá, když se k moci dostane fanatismus, v případě hry křesťanský a židovský. Ovšem dnes žijeme ve světě, kdy je kolem nás fanatismu čím dále víc," řekl Irons. Shodou okolností to bylo přesně 11. září, v den výročí útoku na New York.

Podle Ironse je rozdíl v pojetí Shakespeara, jak ho hrají a mají zažitého američtí a britští herci. "Američané více spoléhají na svůj prožitek a ptají se, jak v sobě emoce příběhu vyvolat, zatímco Britové lpí na přesnosti a poetice jazyka. Nemohou se od něho oprostit. Možná jsou lepší na divadle, ale ve filmu tenhle přístup ne vždy zcela funguje," vysvětlil Irons.

Do Toronta přijel také americký legendární filmař a režisér Sydney Pollack, autor filmů Tootsie nebo Koně se také střílejí. "Když jsem začal natáčet, neměl jsem ani školy, ani nějakou vášeň pro film. Jen jsem si po čase uvědomil, že stále natáčím o hádkách a vztazích mezi muži a ženami," přiznal na setkání s diváky v cyklu Rozhovory.

Horem Pádem v Torontu

"Ale aby to nebyla nuda, vždy jsem se snažil o to, abych zjistil, jak se oba dva snaží sobě navzájem porozumět a respektovat se. Nakonec to dopadá tak, že se oba většinou mění, stávají se lepšími, ale zřídkakdy spolu dohromady," dodal.

Svůj druhý film Za mořem uvedl i americký herec a režisér Kevin Spacey, známý z filmu Americká krása.

Včera po poledni do Toronta přijel český režisér Jan Hřebejk. Dnes bude moci festivalové publikum shlédnout jeho nový film Horem pádem, který v sobotu koupil pro severoamerický trh distributor Sony Pictures Classics.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám