Hlavní obsah

V Senátu se jednalo o transformaci pražské opery

Právo, Radmila Hrdinová

Otázkami kolem transformace pražské opery a baletu se ve středu zabývalo veřejné slyšení v Senátu, který se k tomuto tématu vrátí v druhé polovině července. Na závěr více než tříhodinového jednání to řekl předseda senátního kulturního výboru Jaromír Jermář (ČSSD).

Článek

Slyšení se konalo na základě petice s 18 tisíci podpisy, kterou 14. června předali zástupci Státní opery Praha (SOP) Senátu na protest proti transformaci své instituce, majetkově slučující k 1. 1. 2012 Státní operu s ND.

Plně obsazený sál Valdštejnského paláce, v němž převažovali zástupci protestujících zaměstnanců SOP a odborná veřejnost proti hrstce senátorů, byl svědkem přestřelky obou táborů pro a proti transformaci, v němž vedle vágních osočování padlo i pár podstatných argumentů.

S finanční ztrátou by mohla být zrušena

Zástupkyně ministerstva financí sdělila, že SOP je od loňského roku ve finanční ztrátě přesahující 13 miliónů a jakožto příspěvková organizace ministerstva kultury by proto ze zákona mohla být v roce 2012 zrušena. Transformace obou oper v jednu organizaci je tedy podle ní naprosto legitimním i logickým krokem.

Náměstek ministra kultury Radek Zdráhal spolu s ředitelem Národního divadla a SOP Ondřejem Černým některé otázky na místě zodpověděli, v závěru však požádali o lhůtu do září, kdy zveřejní další kroky transformace včetně rozpočtu a dramaturgických plánů na sezónu 2012/13.

Reklama

Související témata:

Související články

Před 130 lety otevřela Libuše Národní divadlo

Repertoár Národního divadla nabízí řadu představení. Jen jedno ale drží unikát prvního, které se na prknech Národního divadla kdy odehrálo. Tím představením je...

Výběr článků

Načítám