Hlavní obsah

V Praze se koná největší hudební festival v republice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Praha se mění v jeden obrovský festivalový areál. Vrchol všech akcí přinese sice až 30. duben, kdy budou uplývat poslední hodiny do vstupu České republiky do EU, avšak již ve čtvrtek se rozbíhala vůbec největší akce - čtyřdenní mamutí hudební festival United Islands of Prague.

Foto: Dana Ehlová

Unikátní lokalita Stráž ve Vrbici, kde jsou vinné sklepy vykopané v několika patřech ve stráních slepencové skály pod kostelem.

Článek

Akci zahájil na Střeleckém ostrově o půl osmé jeden z patronů - primátor Pavel Bém. Ten připomenul, že festival se odehrává na deseti pražských ostrovech, kterých je přesně tolik, kolik přistupujících členů Unie. Symbolické je i vstupné na jednotlivé koncerty ve výši jednoho eura, tedy 33 korun.

Také Pavel Fajt jakožto vedoucí projektu Úlet bubeníků, v němž se sešlo na deset hráčů na bicí nástroje z několika zemí, připomenul význam akce. Vždyť přijetí do Unie usnadní cestování také muzikantům.

:. Pro zobrazení celé mapy klikněte na obrázek

Hrálo se však už od odpoledne, byť jen na několik scénách, Dětský ostrov patřil folku a soft rocku. Ve chvíli, kdy se připravoval Úlet bubeníků, zalétali na Střelecký ostrov tóny Laury a jejích tygrů, jejímž vystoupením vyvrcholil čtvrteční program na Kampě, věnovaný vztahu rocku a cirku. Úlet bubeníků, v němž se objevilo méně mezinárodních hvězd než na obligátním podzimním Sletu bubeníků, nabízel také trochu odlišnou hudbu, bližší etnu, neboť větší roli hrály perkuse. K větší přístupnosti přispívaly také občasné vokály a klávesové linky, o které se postaral Filip Topol.

V pátek se již bude hrát na všech scénách [celý článek], a k vidění budou první velké hvězdy - na Císařském ostrově se od 18 hodin představí Levellers, na Kampě od 20 hodin Leningradští kovbojové [celý článek]. Akci uzavře v neděli vystoupení slavné francouzské cikánské kapely Gipsy Kings.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám