Hlavní obsah

V Paříži začíná velká výstava o Napoleonovi

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Paříži začíná ve středu velká výstava o Napoleonovi, pro kterou byly zapůjčeny stovky exponátů z celé Evropy. Ukazuje ho jako vojevůdce, ale snaží se objevovat i humor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Paříži zahájili výstavu věnovanou NapoleonoviVideo: Reuters

 
Článek

Výstava Napoleon a Evropa zahrnuje celkově 250 předmětů a podle pořadatelů něco podobného nebylo ve Francii k vidění od 60. let minulého století. Najdeme tam i takové lahůdky, jako je uniforma britského admirála Horatia Nelsona s průstřelem v oblasti ramene. Toto zranění z bitvy u Trafalgaru ho nakonec stálo život.

Portréty Napoleona jako neporazitelného vůdce jsou vystaveny hned vedle karikatur ze zahraničí, aby návštěvník pochopil, jaký byl obraz Napoleona ve Francii a jinde.

Myšlenka výstavy zní podle kurátorky Emilie Robbe ukázat všechny stránky historické postavy - ty ikonické i prchavé.

"Chceme ukázat samotného Napoleona a také tvář Evropy, kterou změnil za krátkých 15 let. Chceme ho ukázat jako dobyvatele, politika, muže míru, muže války, jako někoho, kdo chtěl být bohem, ale byl také člověkem," uvedla.

Výstava nezapomíná, že Napoleon nebyl pouze válečník. Hodně místa věnuje politice a zákonům. Slavný Code Napoléon z roku 1804 byl docela moderním občanským zákoníkem - uznával svobodu náboženství a naopak upozaďoval šlechtu a stanovil, že do státních služeb mají být přijímáni ti nejschopnější bez ohledu na původ.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám