Hlavní obsah

V nominacích na ceny Elsa vede Česká televize

Novinky, Stanislav Dvořák

Komise televizních cen Elsa zveřejnila na internetu seznam nominací. Podle očekávání pochází většina vybraných pořadů z nabídky České televize. Ceny budou slavnostně předány 3. listopadu 2007 v televizním přenosu.

Článek

Česká televize vede ve většině kategorií a v oblasti dokumentu je dokonce jediným možným vítězem. Nominovány byly např. její pořady Havel jede na dovolenou, Ingriš! Eduard Ingriš, Labyrintem revoluce, Prolínání světů, Soukromé století a První mezi rovnými.

Veřejnoprávní televize dominuje také v publicistických a diskuzních pořadech (Fenomén dnes, 168 hodin, Historický magazín, Na plovárně, Otázky Václava Moravce) a jen o něco méně v oblasti magazín (např. Babylon, Divadlo žije, Filmopolis, Kalendárium, Kinobox, Planeta Věda). 

V zahraničních dramatických pořadech má sice ČT silné pořady (např. Simpsonovi, Speer a Hitler), ale její náskok v počtu nominací už není tak výrazný. Nova jí konkuruje např. s Dr. Housem a Kriminálkou Las Vegas a několik nominací mají i menší kabelové programy.

V zábavných pořadech je méně veřejnoprávních

V kategorii zábavný pořad mají náskok komerční televize (např. 5 proti 5, Bailando, Ber nebo Neber, Hádej, kdo jsem, Výměna manželek). Vyrovnaná je oblast Původní televizní dramatické tvorby, kde má ČT čtyři želízka v ohni (Operace Silver A, Cesta do Vídně a zpátky, Swingtime a To horké léto v Marienbadu), Prima jedno (Letiště) a Nova tři (Ordinace v růžové zahradě, Ulice, Pojiťovna štěstí II).

O cenách Elsa rozhoduje komise, která se skládá z členů ČFTA - České filmové a televizní akademie a několika přizvaných odborníků z médií a z univerzitního prostředí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám