Hlavní obsah

V německé metropoli začal 59. ročník Berlinale

– BERLÍN • Aktualizováno
Právo, Věra Míšková (Berlín)

Světová premiéra nesoutěžního americko-německého thrilleru režiséra Toma Tykwera International zahájila ve čtvrtek večer první z kalendáře velkých mezinárodních filmových festivalů - Berlinale 2009. Slavnostního večera v Berlinale Palastu se účastnili i představitelé hlavních rolí filmu Clive Owen, Naomi Wattsová a Armin Mueller-Stahl.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Ředitel festivalu Dieter Kosslick a Tilda Swintonová

Článek

Fotografické portréty největších hvězd zdobí tradičně prostory paláce. Během festivalu k nim ještě přibudou portréty Kate Winsletové, Ralpha Fiennese a řady dalších.

Mezi nejvýznamnějšími hosty zahájení přivítala moderátorka tvůrce zahajovacího filmu a velkým potleskem byl odměněn ředitel festivalu, velmi populární Dieter Kosslick, který tradičně sršel vtipem, ale zároveň připomněl mnohá témata nadcházející přehlídky jako je globalizace, ale také například jídlo.

Porota 59. ročníku Berlinale. Zleva: Isabela Coixetová, Gaston Kabore, Tilda Swintonová, Wayne Wang, Alice Watersová, Christoph Schlingensief a Henning Mankellfoto: Reuters/Christian Charisius

Hosty pozdravil německý ministr kultury, který uvítal mimo jiné bývalého německého prezidenta Richarda von Weizseckera a připomněl ve svém projevu letošní dvacáté výročí pádu berlínské zdi, jemuž je ve festivalovém programu věnována retrospektivní sekce Po zimě přichází jaro, kde budou promítnuty také filmy Panelstory Věry Chytilové a Možnosti dialogu Jana Švankmajera.

Představila se mezinárodní porota, jíž letos předsedá britská herečka Tilda Swintonová, jejíž jméno je nyní skloňováno mj. v souvislosti s oscarovým favoritem Podivuhodný případ Benjamina Buttona, kde Swintonová hraje jednu z hlavních rolí. Herečku přivítali fanoušci před palácem bouřlivým potleskem - je v Berlíně velmi dobře známá už proto, že už tu měla 14 filmů v mnoha sekcích včetně hlavního soutěžního programu. Ke své představě o vedení poroty řekla, že chce, aby se hlavně všichni pozorně dívali, a o jednotlivých filmech pak od srdce diskutovali.

Film o zločinech bank

Úvodní film International je thriller na téma zločinných mezinárodních bank, které podporují zlo ve světě, ale jakkoliv ho mnozí dávali do přímé souvislosti se současnou finanční krizí, je to mnohem víc běžný, průměrný akční film s několika výborně natočenými scénami - například přestřelky v Gugenheimově muzeu v New Yorku.

:. Clive Owen v hlavní roli filmu International, který zahájí Berlinale 2009.Foto: Falcon

V následujících deseti dnech se diváci mohou kromě filmů těšit také na hvězdy, jako jsou Renée Zellwegerová, která hraje ve snímku My One And Only režiséra Richarda Loncraina, Kate Winsletová, která uvede film Předčítač, za který má oscarovou nominaci, Ralph Fiennes, který hraje v témže filmu, nebo Tommy Lee Jones, jenž ztvárnil hlavní roli ve francouzsko-americkém soutěžním snímku In The Electric Mist.

O Zlatého medvěda za nejlepší film a Stříbrné medvědy za jednotlivé výkony bude usilovat osmnáct filmů, z nichž čtrnáct bude uvedeno ve světové premiéře. Hodnotit je bude mezinárodní porota, jíž bude předsedat britská herečka Tilda Swintonová, jejíž věhlas nyní umocnila role v oscarovém favoritovi Podivuhodný případ Benjamina Buttona.

S osmi nesoutěžními filmy nabídne hlavní program 26 titulů, mezi nimiž jsou díla renomovaných tvůrců jako Bertrand Tavernier (In The Electric Mist), Francois Ozon (Ricky), Andrzej Wajda (Tatarak) nebo Stephen Frears (Cheri).

Lze předpokládat, že tvůrci i mnozí herci filmů z hlavního programu se festivalu osobně zúčastní.

V programu jsou tři české filmy

Česká kinematografie nemá film ve zmíněném hlavním programu, ale bude zastoupena v soutěžní sekci Generation K Plus, která je věnovaná filmům pro děti a mládež a v níž bude o Skleněného medvěda usilovat snímek Márii Procházkové Kdopak by se vlka bál. Další dva české filmy, Panelstory aneb Jak se rodí sídliště režisérky Věry Chytilové (ta má přijet na diskusi s německými a polskými kolegy) a Možnosti dialogu Jana Švankmajera, budou uvedeny v sekci věnované „filmovým zvěstovatelům“ revolucí z roku 1989, respektive 20. výročí pádu berlínské zdi.

: Z filmu Kdopak by se vlka bál     Foto: Bonton

Česká kinematografie bude kromě toho sdílet společný stánek se Slovenskem, Polskem, Maďarskem a Slovinskem na Evropském filmovém trhu, konaném v rámci festivalu, a tradičně se na Berlinale bude prezentovat Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary i zlínský Festival filmů pro děti a mládež.

Festivalové téma: globalizace

Hlavním tématem letošního festivalu, pro který je typické reflektování aktuálních politických problémů, jsou otázky globalizace. Celkem se bude na Berlinale hrát 386 filmů ze šedesáti zemí v sekcích, z nichž nejobsáhlejší Panorama nabídne na osmačtyřicet filmů, z toho třináct natočili debutanti v oboru filmové režie.

Čestného Zlatého medvěda letos převezme francouzský skladatel filmové hudby Maurice Jarre, laureát Oscarů za hudbu k filmům Davida Leana Lawrence z Arábie, Doktor Živago a Cesta do Indie.

Divácký zájem lze očekávat například u přehlídky Retrospektiva 70 mm, v níž budou uvedeny již klasické velkofilmy jako 2001: Vesmírná odysea, Ben Hur, Kleopatra, Lawrence z Arábie či Vojna a mír. Krize se neprojevila na počtu filmových premiér.

V sekci Kulinarisches Kino (Kulinářská kinematografie) je zase velmi očekáván dokument Food, Inc., který popisuje výrobní postupy potravinářského průmyslu a jeho propojení s politikou, rozebírá otázku zneužívání dětské práce a genové manipulace se zemědělskými produkty. Údajně v něm zaznějí i jména konkrétních firem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám