Hlavní obsah

V Museu Kampa se rozloučí s malířem Zdeňkem Sýkorou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední rozloučení s malířem Zdeňkem Sýkorou se uskuteční ve středu v pražském Museu Kampa od 16 hodin. Patřil mezi nejvýznamnější české výtvarné umělce. Zemřel 12. července ve věku 91 let. Na jeho počest z jeho díla uspořádalo muzeum výstavu. Ve výstavních prostorách galerie si návštěvníci prohlédnou dvě desítky autorových grafik a jednu malbu.

Článek

Zdeněk Sýkora se narodil v roce 1920 v Lounech. Vystudoval výtvarnou výchovu, deskriptivní geometrii a modelování na Pedagogické fakultě Univerzity Karlovy v Praze, kde poté působil jako pedagog až do roku 1980.

Foto: Petr Horník, Právo

Pohled na jeho abstraktní nástěnnou malbu Zdeňka Sýkory ve foyer bodovy letového provozu v Jenči u Prahy.

Po počátečním experimentování se surrealismem a kubismem se od konce čtyřicátých let věnoval krajinomalbě, která zůstala jeho celoživotní láskou. Generalizací přírodních forem dospěl k abstraktnímu výrazu a od počátku 60. let maloval kompozice založené na vztazích základních geometrických tvarů.

Začátkem 70. let se elementem jeho nových obrazů stala linie. Oproti přísnému řádu, s nímž pracoval u struktur, využil při tvorbě liniových obrazů náhodnost.

Sýkora byl uznávaným průkopníkem užití počítače ve výtvarném umění, jeho obrazy struktur a linií tvoří součást kolekcí prestižních domácích i světových galerií. Vystavuje je například Centre Pompidou v Paříži, MUMOK - Stiftung Ludwig ve Vídni či Neues Museum v Norimberku.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřel malíř Zdeněk Sýkora

V úterý večer zemřel v Lounech ve věku 91 let Zdeněk Sýkora, světově uznávaný průkopník užití počítače ve výtvarném umění. O úmrtí informovala asistentka Lenky...

Výběr článků

Načítám