Hlavní obsah

V knize Šitíčko Satrapiová popisuje strasti íránských žen

Právo, Kateřina Farná

Obdivovatele ilustrátorky, režisérky a filmařky Marjane Satrapiové potěší román Šitíčko aneb Důvěrné rozhovory íránských žen. Autorka íránského původu žijící ve Francii rozvířila světové vody kreslených příběhů sérií autobiografických komiksů Persepolis. V nich popisovala své dětství v neklidném Teheránu, dospívání i útočiště v Evropě.

Článek

Ostrý jazýček Satrapiová stejně jako v Persepolis ukázala také v tomto díle. Šitíčko, s podtitulem Důvěrné rozhovory íránských žen, postavila na svém přesvědčení, že je třeba bojovat za férové postavení žen v íránské společnosti.

Neupustila však od kritiky jemnějšího pohlaví, naivních představ princů na bílém koni, někdy slepičích názorů a občasné dámské „omezenosti“…

Dýchánek devíti dam včetně Marjane se zvrhne – jak jinak – na odkrývání tajemství, pomlouvání a zatracování mužského pokolení. Ukazuje, že blaho mladých žen v zemi, dříve mocné Persii, je přímo úměrné jedinému: panenské bláně.

Navíc pro štěstí rodiny, sebe a svých potomků jsou ochotny, respektive nuceny vdát se za starého generála, vychytralého zlodějíčka nebo za zhýralého floutka. A plastika, fingované krvácení o svatební noci nebo sešívání panenské blány jsou tabu každodennosti.

Satrapiová s palčivými tématy pracuje bravurně. Je vtipně sžíravá stejně jako dojímavá. Neidealizuje, jen prstíkem šťourá do mokvajících ran našich vztahů.

Reklama

Související témata:

Související články

Vzpomínky by se neměly ztrácet

Grafický román Persepolis íránské autorky Marjane Satrapiové (1969), resp. jeho právě přeložená první část, bere čtenáři od první stránky dech - a to přesto,...

Výběr článků

Načítám