Hlavní obsah

V klasické bondovce měl hrát s Connerym i Werich

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S všeobecným rozruchem kolem nové bondovky Casino Royale se vynořují zapomenuté zajímavosti z historie, např. to, že v 60. letech měl hrát Jan Werich po boku Seana Conneryho ve filmu Žiješ jenom dvakrát.

Článek

V tomto snímku se James Bond vydal do Japonska, protože Zemi hrozila 3. světová válka. Z oběžné dráhy kolem planety totiž zmizela americká družice i s posádkou a stejný osud potká i kosmonauty ze Sovětského svazu. Ohrožuje to křehké vztahy mezi supervelmocemi. Agentu 007 nezbývá, než rozkrýt tajemství obří sopky. 

V roce 1967 už začal Bondova protivníka, a tudíž jednoho z nejznámějších filmových zločinců světa, natáčet Jan Werich. Měl hrát zločince Blofelda, ale pak producenti usoudili, že na Západě neznámý český komik má na Blofelda příliš dobráckou tvář, takže bílou kočku v tomto díle zlověstně hladí Donald Pleasance.

Přitom ke kultu filmů o Jamesi Bondovi patřilo, že právě až do tohoto dílu se na plátně nikdy neobjevila Blofeldova tvář. Werich tedy mohl být první, kdyby býval vypadal trochu děsivěji.

Do ČR mají zamířit bondovi fanoušci

Britští experti na turistický průmysl odhadují, že v Británii se každý pátý návštěvník snaží dostat na nějaká místa, která viděl ve filmu. Cestování podle filmů je nyní celosvětovým fenoménem. V Británii si to dobře ověřili na Harrym Potterovi a Šifře mistra Leonarda. Podle Martine Evanse z analytické společnosti Tourism Business může úspěšný film zvýšit zájem turistů o lokalitu během čtyř let až o polovinu.

Pokud to platí i v souvislosti s lokalitami, kde byl natáčen nejnovější James Bond, měli by se leckde po Čechách připravit na nával turistů. Grandhotel Pupp neměl v tisku v Británii vždy jen příznivé zmínky, ale každopádně se o něm zde díky Bondovi dozvědělo více lidí, než ze sebedražší placené reklamní kampaně. Praha se objevuje už v sekvenci před titulky, což je pro milovníky Bonda kultovní okamžik, o kterém jsou ochotni debatovat celou noc.

Ve filmu hraje památník na Vítkově a Národní muzeum, pražské letiště zaskočilo za letiště v Miami a knihovna Strahovského kláštera supluje interiér britského parlamentu. Bondův Aston Martin se projel i na loketském náměstí. Nejvíce imunní vůči turistům bude zřejmě zrušená nemocnice v Plané. V souvislosti s nadcházející premiérou nové bondovky se nikdo nemůže vyhnout zmínce o natáčení v Čechách - vždyť si tu představitel hlavní role urazil zuby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám