Hlavní obsah

V Karlových Varech začne Fresh Films Fest

Právo, Věra Míšková
KARLOVY VARY

Předpremiéra nového filmu režiséra Emira Kusturici Život je zázrak zahájí v úterý večer ve Velkém sále karlovarského hotelu Thermal 1. ročník festivalu studentských filmů Fresh Films Fest, který potrvá do soboty 28. srpna.

Foto: Národní památkový ústav

1. místo, Zámek Lednice, Střední průmyslová škola Zlín

Článek

Zatímco červencový Mezinárodní filmový festival láká do karlovarských kinosálů studenty jako diváky, srpnový Fresh Films Fest je vítá jako tvůrce.

Přehlídka, která chce navázat na někdejší populární studentský Cilect festival, nabídne v příštích pěti dnech přes 150 studentských filmů z více než 30 filmových škol světa, z toho 25 se utká v hlavní soutěži.

Organizátoři je vybrali z 350 přihlášených snímků a posuzovat je bude pětičlenná mezinárodní porota, v níž za Českou republiku zasedne režisér Marek Najbrt (jeho film Mistři soutěžil letos na mezinárodním karlovarském festivalu).

Porota udělí ceny třem nejlepším filmům, kromě toho bude předána Cena diváků a Cena pro nejúspěšnější školní výběr Kodak Vision best film school, kterou získá ta školní kolekce, jejíž filmy dostanou v součtu nejvíc diváckých hlasů.

Kusturica se vrací do Čech

Nejvýznamnějším hostem festivalu bude padesátiletý rodák ze Sarajeva a absolvent pražské FAMU Emir Kusturica, známý dnes ve světě nejen jako režisér úspěšných filmů (Otec na služební cestě, Dům k pověšení, Underground a další), ale také jako kytarista skupiny No Smoking.

Diváci Fresh Films Festu si připomenou jeho školní snímek Guernica (zvítězil ve Varech na Cilect festivalu) a dále jeho slavné celovečerní filmy Vzpomínáš na Dolly Bell?, Arizona Dream, Černá kočka, bílý kocour.

Zahajovací film festivalu Život je zázrak, působivé, a jak je u tohoto tvůrce zvykem filmařsky velmi osobité dílo, Kusturica poprvé představil světu letos v hlavní soutěži MFF v Cannes. Film vypráví milostný příběh na pozadí balkánského konfliktu v roce 1992, do českých kin se chystá v lednu 2005.

Debuty slavných a pocty školám

Slavné debuty posledních dvaceti let - to jsou filmy, které svým tvůrcům otevřely cestu k úspěchu a mnohdy světové slávě. Uvidíme například první film Fatiha Akina Kurz und Schmerzlos (jeho poslední dílo Proti zdi letos získalo Zlatého medvěda Berlinale) nebo debut Caroline Linkové Za tichem, který byl nominován na Oscara (Linková ho "nakonec" dostala až za film Nikde v Africe, který soutěžil na karlovarském festivalu) a řadu dalších.

Čtyři programové bloky budou věnovány významným filmovým školám: moskevskému VGIKU, který je s datem založení 1919 nejstarší filmovou školou na světě, proslulé pařížské škole FEMIS, jeruzalémské The Sam Spiegel Film and TV School a pražské FAMU, která je spolupořadatelem festivalu.

Fresh Films Fest uvede absolventské snímky režisérů Evalda Schorma (Turista), Věry Chytilové (Strop), Jana Němce (Sousto), Jaromila Jireše (Sál ztracených kroků), Jana Schmidta a Pavla Juráčka (Černobílá Sylva) a středometrážní prvotinu Miloše Formana Konkurs.

Poctu prvního ročníku věnuje festival významnému českému kameramanovi Janu Kališovi, promítne Případ pro začínajícího kata, který natočil s režisérem Pavlem Juráčkem.

Program festivalu doplní několik workshopů a každý večer koncerty v Lázních I.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám