Hlavní obsah

V hlavních rolích liduprázdná Praha a zvířata

Právo, míš

Zatímco mnohačlenné štáby nemohou zatím v souvislosti s nouzovým stavem natáčet a herci nesmí před kameru bez roušek, v Praze začal vznikat jedinečný dokument s pracovním názvem Planeta Praha. Hlavní role v něm mají zvířata.

Foto: Aerofilms

Liduprázdná Praha filmu pomohla.

Článek

Navazuje na předchozí Planetu Česko z roku 2018, dokument o české přírodě se statisícovou návštěvností v kinech, milionovou sledovaností televizní premiéry a řadou ocenění včetně nominace na Českého lva. Přírodu české metropole, v níž se hrdinové filmu mohou díky liduprázdnému městu cítit už několik týdnů téměř jako v opravdové divočině, natáčí miniaturní štáb pod vedením režisérů Mariána Poláka a Jana Hoška.

Žánrově bude Planeta Praha tzv. wildlife dokumentem, který odkryje rozmanité způsoby adaptace živočichů a rostlin na městské prostředí. To vše na konkrétních a důvěrně známých místech Prahy, jakými jsou Petřínské sady, Valdštejnská zahrada, Olšanské hřbitovy, ale také třeba areál Thomayerovy nemocnice v Krči nebo zoologická zahrada v Troji.

„Co je pro lidi klidnou procházkou či posezením v zahradní restauraci, může být pro zvířata žijící v nedalekém parčíku dramatickým bojem o život. Rádi bychom, aby náš film v divácích vyvolal úžas nad silou, dynamikou a tvořivými schopnostmi pražské přírody. Genius loci hlavního města by měl hrát významnou roli, chceme divákům Prahu ukázat tak, jak ji dosud neznají,“ říká Marián Polák.

Foto: Aerofilms

Roháč obecný žije i v centru Prahy, v Petřínských sadech.

Jako „herci“ ve filmu figurují špačci, kosi, sokoli, vodní ptáci, nutrie, brouci roháči, hrobaříci, motýli, netopýři, křečci nebo mufloni a mnoho dalších druhů.

„Omezení volného pohybu nám paradoxně pomohlo k unikátním záběrům prázdných ulic, které využijeme jako podklady k trikovým záběrům zástavby mizející v divoké vegetaci. Příroda nám virovou epidemií pomáhá víc, než bychom si přáli. A ještě na tom ušetříme,“ říká producent Radim Procházka.

Filmaři nyní připravují natáčení scén se špačky, pro které umístili do Petřínských sadů speciálně upravené budky. „Špačci už mezitím začali obsazovat svoje původní, takže uvidíme, co ještě stihneme. Nejen v otázce pandemie si příroda dělá, co chce. Špatně se spoutává i s natáčecím plánem,“ dodává Procházka. Aktuálně jsou roztočené například záběry se slípkou zelenonohou, která hnízdí ve Stromovce.

Natáčení začalo v dubnu letošního roku a potrvá do konce roku následujícího, premiéru plánuje distribuční společnost Aerofilms na jaro 2022.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám