Hlavní obsah

V Cannes uvedou Mooreův film kritizující Bushe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CANNES

Kontroverzní dokumentární snímek 911stupňů Fahrenheita amerického režiséra Michaela Moora, který bude uveden v Cannes v pondělí, stále nemá distributora ve Spojených státech. Moore o tom informoval ve speciálním vydání časopisu Variety na festivalu v Cannes.

Foto: Vratislav Konečný

ilustrační foto

Článek

Ještě před svým uvedením snímek vznikl spor mezi studiem Walta Disneye a produkční společnosti Miramax. Disney, který vlastní Miramax, film odmítl distriubuovat. Obě strany se nakonec minulý týden dohodly, že Miramax může hledat nového distributora. Pokud se najde, snímek by do amerických kin vstoupil ve vrcholící prezidentské kampaní.

"Od začátku tu byl tlak, aby tento film nebyl natočen. Teď je vyvíjen tlak, aby nebyl distribuován," řekl v neděli v Cannes Moore.

Film se zaměřuje na americké reakce na teroristické útoky z 11. září 2001 a všímá si vztahů mezi Bushovou rodinou a vlivnými saúdskoarabskými rodinami včetně bin Ládinů.

Půlka filmu je z Iráku

"Uvidíte věci, které jste ještě neviděli. Dozvíte se věci, které jste nevěděli. Polovina filmu je o Iráku. Máme odtamtud záběry, protože jsem dostal své štáby do Iráku. Některé byly přiděleny k americkým jednotkám a armáda nevěděla, že natáčejí pro mě," prohlásil v Cannes filmař, který je znám svým kritickým postojem vůči Bushovi a americkým konzervativcům.

Podle Moora Bushova administrativa po 11. září "schválila, aby soukromá charterová letadla létala po Spojených státech a nabírala členy rodiny bin Ládinů", kteří pak mohli odletět do Paříže, aniž by byli vyslýcháni.

"Několikrát jsem film promítal publiku na americkém Středozápadě, protože jsem chtěl vědět, jak budou reagovat lidé v oblasti, odkud pocházím," řekl Moore. "Reakce byla ohromující, naprosto jsem to nečekal. Dosud nerozhodnutí voliči měli najednou jasno."

Moora proslavil snímek Bowling For Columbine popisující tragickou událost z dubna 1999, kdy dva školáci v Little Townu postříleli dvanáct spolužáků a jednoho učitele. Dostal za něj Oscara a v Cannes zvláštní cenu poroty.

Reklama

Související témata:

Související články

Dokumentarista Moore natočil film o Bushovi

Tvorba amerického dokumentaristy Michaela Moora, který natočil snímek Bowling For Columbine, jenž utržil 22 miliónů dolarů, stále provokuje. Nový dokument...

Výběr článků

Načítám