Hlavní obsah

V Cannes se utkají Ozon, Polanski i Coenové

Právo, Věra Míšková

O Zlatou palmu festivalu ve francouzském Cannes, jehož 66. ročník začne 15. května, budou usilovat nejnovější snímky Stevena Soderbergha, Romana Polanského, Françoise Ozona nebo bratrů Coenů. Festival zahájí nesoutěžní projekce snímku Velký Gatsby režiséra Baze Luhrmanna s Leonardem DiCapriem v titulní roli.

Foto: Jean-Paul Pelissier/Files , Reuters

Roman Polanski

Článek

Mezi 19 soutěžícími, jejichž díla bude hodnotit porota v čele se Steven Spielbergem, je například Američan Steven Soderbergh, laureát Zlaté Palmy z roku 1989 za Sex, lži a video, který v novém filmu Behind the Candelabra (Za svícnem) přibližuje život extravagantního klavíristy Valentina Liberaceho. Hlavní role v něm hrají Matt Damon a Michael Douglas.

Bratři Joel a Ethan Coenovi (Zlatá palma z roku 1991 za Bartona Finka) přivezou novinku Inside Llewyn Davism, italský režisér Paolo Sorrentino představí komedii La grande belezza (Velká krása) a dánský filmař Nicolas Winding Refn uvede thriller Only Gods Forgive (Jen bohové odpouštějí).

Domácí Francie vyslala do soutěže šestici filmů, mezi nimi Polanského drama La Venus a la Fourrure (Venuše v kožichu) či snímek Françoise Ozona Jeune & Jolie (Mladá a hezká).

Česká republika bude již dost tradičně zastoupena studentskými filmy v sekci Cinéfondation, která je jednou z mezinárodních soutěží krátkých filmů. Dostal se do ní česko-slovenský animovaný film Pandy režiséra Matúše Vizára a snímek O šunce režisérky Elišky Chytkové.

Závěrečný galavečer s vyhlášením cen se uskuteční 26. května a stejně jako zahajovací ceremoniál ho bude moderovat francouzská herečka Audrey Tautouová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám