Hlavní obsah

V Cannes řešili obvinění poroty ze sexismu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Porota mezinárodního filmového festivalu v Cannes odmítla obvinění, že by diskriminovala ženy. Objevila se totiž stížnost, že všech 22 filmů v hlavní soutěži natočili režiséři.

Foto: Profimedia.cz

V porotě jsou čtyři ženy (na snímku Diane Krugerová).

Článek

Skupina francouzských filmařů obvinila tento týden festival, že neoceňuje výkony režisérek. Členka poroty, režisérka Andrea Arnoldová, k tomu řekla, že by absolutně nesnesla, aby byl její film vybrán do soutěže proto, že je žena: „Chtěla bych, aby byl film vybrán z těch správných důvodů.“

Minulý rok měly v soutěži filmy čtyři ženy, letos žádná. Režisérka ale vysvětlila, že nedostatek žen jen odráží celkový stav oboru. Ve světě je málo režisérek.

„Minulý rok byl zjevně dobrý rok. Ptali se mě na to už dřív a je to tak na celém světě, prostě není moc režisérek,“ řekla.

Porota je vyvážená 

Příznivci politické korektnosti mohou být spokojeni alespoň se složením poroty. Letos ji sice vede muž, italský režisér Nanni Moretti, nicméně v ní figurují čtyři ženy - kromě zmíněné režisérky ještě německá herečka Diane Krugerová, palestinská herečka Philippe Quaisseová a francouzská herečka Emmanuelle Devosová.

Celá řada režisérek se navíc na festivalu prezentuje mimo hlavní soutěž. I Česko zastupuje žena - animovaný snímek Tramvaj natočila Michaela Pavlátová. Ta je známa jako režisérka animovaných i hraných filmů a také dokumentů. Najdeme mezi nimi například tituly Děti noci, Karneval zvířat, Nevěrné hry, Dvakrát nebo Repete. Už v osmdesátých letech se objevila v Pražské pětce a jako herečka zanechala nesmazatelnou stopu v legendárních Knoflíkářích.

Reklama

Výběr článků

Načítám