Hlavní obsah

V Berlíně je zájem o Divoké včely

Novinky, Věra Míšková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Více než deset let nabízejí čeští filmaři marně svá díla do hlavní soutěže Berlinale. Naposledy tu vyhrál Jiří Menzel v roce 1990 s trezorovými Skřivánky na niti, a pak už se jen tu a tam mihl některý z filmů v nesoutěžních sekcích.

Foto: Petr Sláma

Besední dům Ivančice

Článek

Informace o tom, co se u nás točí, nacházeli obchodníci na filmovém trhu jen u stánku Filmexportu, který ovšem nereprezentoval českou kinematografii jako celek a měl tedy informace jen o několika snímcích. Jedinou podstatnou zmínkou na Berlinale tak byla prezentace Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

České filmy v Berlíně

Letos se poprvé blýsklo na lepší časy. Sice stále nemáme film v hlavní soutěži, ale to je otázka výběru zdejší programové komise, na tom nemůžeme nic změnit. Nicméně s velkým úspěchem se v sekci Mezinárodní fórum mladého filmu třikrát hrál hodinový dokument Martina Šulíka Klíč k určování trpaslíků aneb Poslední cesta Lemuela Gullivera. Spolu s režisérem uvedl tuto emotivně působivou esej, natočenou podle deníků vynikajícího českého filmaře Pavla Juráčka jeho syn Marek, který ve filmu svého otce hraje.

Šest dalších českých filmů Rok ďábla, Divoké včely, Musím tě svést, Smradi, Únos domů a nová český pohádka Romana Vávry Čert ví proč bylo uvedeno na zdejším filmovém trhu, a poprvé v historii jsme měli stánek, který zastřešoval celou českou kinematografii. Dokonce na výborném místě hned u vstupu, takže ho prakticky nebylo možné přehlédnout. 

Názor vystavovatelů

"Určitě to splnilo účel, je výborné, že tu vůbec jsme," řekla Právu Magdalena Králová z Českého filmového centra, které se o stánek postaralo. "Lidé se sem chodí ptát na filmy z trhu, ti zasvěcenější i na filmy, které tu nepromítáme, ale vědí o nich třeba z jiných festivalů. Berou si informační brožury, navazují s námi kontakty, žádají o zaslání kazet s českými filmy. Šulíkův film tu provázela výborná pověst, protože si ho někteří přišli pustit na základě doporučení těch, co ho na Fóru viděli, přímo sem k nám, do stánku. Je zájem o Mináčův dokument o Nicolasi Wintonovi ví se o něm, protože dostal americkou televizní cenu Emmy, stejně tak jsou díky cenám na festivalech známé Divoké včely a už i Rok ďábla a Smradi. V Rotterdamu se před pár týdny hráli Lesní chodci, a teď si k nám obchodníci chodili říkat o kazety."

Talent Tatiana Vilhelmová

Jako první Češka se herečka Tatiana Vilhelmová dostala mezi dvacítku mladých talentů, pro které byl už pošesté na Berlinale připraven třídenní prezentační program včetně předání cen Shooting Stars 2003, určených pro ně pro talenty, o nichž bychom měli i na mezinárodním poli v budoucnu slyšet.

Vyvrcholením letošní nevelké, ale přece jen už viditelné české účasti na Berlinale byl čtvrteční večírek karlovarského festivalu, na který tradičně přišlo na tři sta novinářů, producentů, distributorů i pořadatelů festivalů z celého světa a umělecká ředitelka Eva Zaoralová je pozvala na červenec do Varů.

Reklama

Související články

Dustin Hoffman se naštval v Berlíně

Ještě máme v paměti, jak se před několika dny v Praze naštval slavný režisér Roman Polanski, když jednak zjistil, že na Febiofest přijela kopie jeho filmu...

Výběr článků

Načítám