Hlavní obsah

V Berlíně došlo k „malé senzaci”, našli ztracenou partituru Kurta Weilla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V berlínském archivu se našla skladba Kurta Weilla, považovaná za nenávratně ztracenou. Weill ji složil pro svou ženu, herečku a zpěvačku Lotte Lenyaovou, informovala agentura DPA s odvoláním na newyorskou Weillovu nadaci. Objev třístránkové partitury označují experti za malou senzaci.

Foto: Profimedia.cz

Kurt Weill na fotografii z roku 1945

Článek

Lenyaová píseň Lied vom weissen Käse (Píseň o bílém sýru) zpívala v listopadu 1931 v politické revue na berlínské scéně Junge Volksbühne. V 60. letech se marně pokoušela rukopis najít. "Nelze najít. Asi zašantročeno v nějakém sklepě," zanechala zpěvačka ve svých poznámkách podle nadace, která hodlá píseň znovu uvést.

"Nález je malou, ale opravdovou senzací," poznamenal muzikolog a expert na Weilla Elmar Juchem. Právě on rukopis v září v archivu Institutu divadelní vědy Svobodné univerzity v Berlíně objevil.

Neznámé písně nalezeny v 80. letech

Kurt Weill (1900-1950) se proslavil spoluprací s dramatikem Bertoltem Brechtem. Jejich Žebrácká opera obsahuje i slavnou píseň Mackie Messer. V roce 1933 uprchl Weill kvůli svému židovskému původu před nacisty a v roce 1935 emigroval do Spojených států, kde slavil velké úspěchy na Broadwayi.

Americký deník The New York Times poznamenal, že podobné objevy jsou nanejvýš vzácné. Mnoho Weillových dopisů a rukopisů bylo po jeho útěku před nacisty schováno nebo zničeno. Poslední objev podobného druhu pochází z roku 1983, kdy skladatelova švagrová objevila neznámé rané Weillovy písně, řekl ředitel Nadace Kurta Weilla Kim Kowalke.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám