Hlavní obsah

V Americe končí s hromadnými žalobami na hudební piráty

Novinky, Stanislav Dvořák
NEW YORK

Americký hudební průmysl opouští strategii hromadných žalob na hudební fanoušky stahující mp3 z internetu. Místo toho se soustředí na větší spolupráci s poskytovateli internetu, informoval Wall Street Journal.

Článek

S největšími poskytovateli internetu v Americe již hudební firmy uzavřeli předběžné smlouvy. Americký hudební průmysl žaloval přibližně 35 000 lidí, ale vzbudil spíše sympatie k pirátům. Image si pokazil např. případem matky samoživitelky, která kvůli stahování mp3 dostala pokutu více než 200 000 dolarů.

Novou strategií firem bude udávat piráty poskytovatelům, a ti pak mohou zákazníky varovat nebo jim odříznout přístup k síti. Jen u největších pirátů si chce sdružení hudebního průmyslu ponechat v záloze možnost soudu.

USA tak následují Francii a Velkou Británii. V Německu bylo za poslední dva roky podáno asi 60 000 trestních oznámení kvůli kopírování hudby, 50 000 až 100 000 se týkalo porušování autorských práv ve filmu a literatuře. Nelegální stahování v Německu podle agentury DPA údajně klesá od doby, kdy začalo být tvrdě potíráno. Nelegální stahování ale nelze přesně měřit. V Česku zatím kvůli mp3 nikdo odsouzen nebyl, několik pirátů ale doplatilo na kopírování filmů. 

Simpsonovi na internetu

Devatenáctiletý mladík loni natočil film Simpsonovi v multikině v Českých Budějovicích. Za umístění filmu na internet byl nejdříve nepravomocně odsouzen k devíti měsícům vězení s podmínkou na dva roky a povinnosti nahradit způsobenou ztrátu, kterou Bontonfilm vyčíslil na 5,5 miliónu korun. Tomu se ale vyhnul.

Mladý pirát přišel s omluvou a slíbil, že bude pomáhat České protipirátské unii a působit jako odstrašující příklad. "Bude nám pomáhat odrazovat případné následovníky," uvedla ředitelka ČPU Markéta Prchalová.

Reklama

Výběr článků

Načítám