Hlavní obsah

Útěk - dobrodružný příběh antifašistického Německa

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběhem své pratety, hraběnky Marion Dönhoffové, se nechaly inspirovat Tatjana Dönhoffová a filmová scenáristka a producentka Gabriela Sperlová při psaní dobrodružného příběhu o útěku jedné z mnoha německých rodin z Východního Pruska před blížící se Rudou armádou.

Foto: Popron

Tatjana Gräfin Dönhoff, Gabriela Sperl: Útěk

Článek

Hlavní hrdinkou je Lena, hraběnka von Mahlenbergová, která se v roce 1944 vrací se svou nemanželskou dcerou domů. Kvůli dítěti se nepohodla s otcem, ale v okamžiku jeho nemoci se rozhodla převzít správu rodinného panství.

Prožívá absurditu konce prohrávané války, kdy moc mají nadále fanatici vykřikující hesla o tom, že útěk je zradou. I uprostřed širší rodiny potkává takové lidi, kteří stále sní o nacistické nadvládě nejen v německém národě, ale vůbec ve světě.

Pro Lenu je však nejdůležitějším hlediskem lidskost, která jí dovolí sblížit se s francouzskými zajatci pracujícími na usedlosti. I s nimi se vydá na strastiplnou cestu válečných uprchlíků. Nejtěžší je úplně první krok, protože cesta na západ vede pouze přes zamrzlou mořskou zátoku…

Není to obraz válečných hrůz, které jsou však všudypřítomné. Je to příběh naděje, že život musí pokračovat i v mírové době.

Celkové hodnocení: 75 %

Kniha

Tatjana Gräfin Dönhoff, Gabriela Sperl: Útěk

Víkend, přeložila Blanka Pscheidtová, 304 str., 279 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Komiksoví Buschovi nezbedníci oslovují i dnes

Dvojjazyčná vydání knih si získávají čím dál větší oblibu. Nepřinášejí jen příběh samotný, ale lidem, kteří si chtějí osvojit cizí jazyk, i možnost sledovat...

Výběr článků

Načítám