Hlavní obsah

Unikátnost Marie Rottrové tkví právě v soulu

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Charizmatická Marie Rottrová někdy nahrávala i běžné mainstreamové písničky, které umí mnozí, ale to, v čem je unikátní, je nakonec právě soul. Reflektuje to i album plné vzpomínek Lady soul.

Foto: Supraphon

Album Lady soul

Článek

V soulové hudbě u nás tehdy zpěvačka neměla konkurenci. Kdo tady uměl takto zazpívat Private Number od Bookera Jonese, Ain't No Way nebo Call Me od Arethy Franklinové nebo You Are All I Need to Get By, kterou proslavili jak americká královna soulu, tak i Marvin Gaye s Tammi Terrellovou? Pro nepamětníky může být hodně překvapivý třeba i nekompromisně nadupaný orchestrální jazz-funk It´s Your Thing od Isley Brothers (česky: Začlo lejt).

Rottrová byla jediná česká zpěvačka, která ve své době soul zpívala srovnatelně s americkými originály. Vyčítat jí mohli maximálně tak neamerickou výslovnost, což ale tehdy neuměl nikdo. Temperament, hlas, zvláštní frázování a odstínění emocí měla skvělé.

Foto: Milan Malíček, Právo

Marie Rottrové zpívala sólově v O2 areně poprvé.

Rottrová se k černé muzice dostala přes Rádio Luxembourg. S kapelami Majestic a Flamingo se rozhodli přiblížit českým posluchačům tehdy zcela cizí, exotický soul. Ve studiu Československého rozhlasu Ostrava a v pražském Studiu Dejvice vznikly nahrávky první české soulové zpěvačky, která pro snazší přijetí zpívala hlavně české texty od renomovaných autorů (Borovec, Vrba, Fikejzová a další).

Nejvýznamnějším vzorem pro ni byla Aretha, královna soulu. Z coververzí jejích hitů se těžko vybírá ta „nejlepší“, sama Marie Rottrová má prý nejradši písničku Kdo má rád (Call Me).

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

  • Lady Soul - Marie Rottrová [CD]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám