Hlavní obsah

Underworld představí na Electronic Beats novou desku

Novinky, olk
PRAHA

Legendární elektroničtí Underworld po pěti letech vydávají nové album Oblivion with Bells, které přijedou představit naživo českým posluchačům 27. října na festival elektronické hudby Electronic Beats do Veletržního paláce.

Článek

Britská skupina Underworld, jejímiž členy jsou Rick Smith, Darren Price a zpěvák Karl Hyde, se dala dohromady už v osmdesátých letech ještě dávno před boomem elektroniky. Do širšího podvědomí posluchačů se dostala hlavně skladbou Born Slippy, která zazněla v dnes již legendárnímu filmu Dannyho Boyla Trainspotting.

Jejich prvotina Underneath the Radar z roku 1988 se nedočkala velkého ohlasu a dala přiřadit ke stylu Joy Division s mírným použitím elektroniky. Po roce 1990 přišla velká změna a přísný odklon k elektronice. Prvním výrazným a velmi povedeným albem se stalo Dubnobasswithmyheadman s dominantní elektronikou i ambientními kytarovými melodiemi. V roce 1994 a 1996 vydávají dva singly s průlomovými skladbami Dark And Long a Born Slippy (Nuxx), které se objevují i na soundtracku k filmu Trainspotting.

Následují další výborná alba i singly jako Second Toughest in the Infants a Pearl's Girl kde se střídavě vytvářejí ambientní zpěvné melodie v kombinací experimentální elektronikou.

Everything, Everything

V roce 2000 vydávají první retrospektivní DVD a CD s názvem Everything, Everything, které je prostřihem živých vystoupení. Na DVD se pak ve druhé stopě objevuje výtvarné video z dílny Tomato, která s Underworld spolupracuje od začátku devadesátých let na tvorbě obalů alb a klipů.

V roce 2002 vydávají dlouho očekávanou desku A Hundred Days Off, kde elektroniku posouvají sobě typickým směrem zase o něco dál, kombinují ji s instrumentálními nástroji. Vzniká tak opět velmi různorodá kompilace se zcela odlišným, ale pro Underworld zcela typickými skladbami. Ve stejném roce pak představují svou novinku u nás na festivalu Creamfields.

O rok později vydávají velké retrospektivní dvojalbum 1992-2002. Následně se věnují projektu The Riverrun Project, prostřednictvím něhož mohli zájemci on-line nakoupit tři dlouhohrající skladby jako Pizza for Eggs nebo Lovely Broken Thing, k nimž byl přibaleny fotografie, které Karl Hyde pořídil přímo k písním.

V červenci 2005 se ve skvělé formě podruhé českému publiku představují v Praze. Po krátkém rozchodu s Darrenem Pricem a jeho sólové dráze opět překvapivě tvoří kompletní trojici.

Následně o rok později vytváří Underworld a Gabriel Yared velmi ambientní hudbu k filmu Breaking And Entering (u nás pod názvem Dveře dokořán) a především velmi povedenou hudbu k úspěšnému fantasy snímku Sunshine.

Nové album Oblivion with Bells

V současnosti Underworld dokončili ve studiu Abbey Road svou dlouho očekávanou desku Oblivion with Bells, jejíž vydání je naplánováno na 3. října a chystají se na turné, které zahájí 3. září. Jedna z jejich zastávek bude i v Praze, kde vystoupí na konci října.

Ukázky tvorby Underworld si můžete poslechnout zde: www.myspace.com/underworld

Reklama

Výběr článků

Načítám