Hlavní obsah

Ukradená socha z Lidic se v lednu vrátí na své místo

Lidice/Kladno

Pomník dětských obětí války v Lidicích na Kladensku, ze kterého někdo v listopadu ukradl bronzovou sochu dívky, bude opět kompletní. Slévač už vytváří nový odlitek zhruba metr vysoké sochy, jež by se na své místo měla vrátit 17. ledna.

Článek

Cena sochy se bude pohybovat kolem 50 tisíc korun. Ředitel památníku Milouš Červencl řekl, že částka bude uhrazena z veřejné sbírky, kam lidé zatím poslali téměř 100 tisíc korun. [celá zpráva]

Slévač Oldřich Hejtmánek vytvoří nový odlitek sochy jen za cenu materiálu a energií. Díky tomu podle Červencla památník ušetří až 100 tisíc korun. "I s pojištěním by na novou sochu mělo stačit 70 tisíc korun," uvedl Červencl s tím, že případné ušetřené peníze budou investovány například do obnovy některých částí památníku.

Seznam dárců, kteří podpořili vytvoření nového odlitku sochy, památník zveřejnil na svých internetových stránkách.

17. ledna by měla být socha na svém místě

Odlitek zhruba metr vysoké sochy by se na své místo měl podle ředitele památníku vrátit 17. ledna, v den nedožitých 87. narozenin autorky sousoší Marie Uchytilové. "Zatím to vypadá, že se termín stihne," věří Červencl.

Uchytilová na sousoší nazvaném Památník dětským obětem války spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních třicet soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám