Hlavní obsah

U2 se Stingem tančí v kubánských rytmech

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Devadesát procent hudebních coververzí je naprosto zbytečných, ale občas se zadaří. Svědčí o tom nenápadná kompilace Rhytms del Mundo: Cuba, jejíž vydání nemělo prakticky žádnou reklamu. Podíleli se na ní třeba U2, Sting, Coldplay či Coco Freeman a jediným společným tématem byly rytmy horké Kuby - jinak se fantazii meze nekladly.

Článek

Muzikanti z Buena Vista Social Club přistoupili k předělávkám hodně tvořivě - nesnažili se hrát a zpívat "skoro jako originál", naopak skladby naprosto překopali, změnili rytmus, způsob zpěvu, celkovou náladu. Vybrali si pořádné pecky - např. notoricky známé I Still Haven´t Found What I´m Lookin For, Killing Me Softly nebo Clocks a troufám si říct, že těmto megahitům neudělali ostudu.

Španělsky zpívaná Killing Me Softly mě zaujala až na druhý poslech, ale o to více. Lze namítat, že procítěný zpěv Roberty Flack (případně Lauryn Hill) nelze překonat, ale Omara Portuondo s nimi nesoutěží, šla jinou cestou a písnička se vlastně "znova narodila." Ačkoliv je to mimořádně ohraný hit, znovu mě začal bavit.

Velmi pohodová je i španělská verze Don´t Know Why (originál Norah Jones). Je jiná, ale nevytratil se z ní ten láskyplný, všeobjímající pocit. Jestli myslíte, že na I Still Haven´t Found What I´m Lookin For od U2 se nedá divoce tančit, tak si poslechněte vezi Coco Freeman (featuring U2).

K zajímavému výsledku dospěla i úprava One step Too Far (Dido) a ucouraným Coldplay (Clocks) novátorský přístup vyloženě pomohl. Snad jen Dancing Shoes (Arctic Monkeys) trochu budí rozpaky, "latino" pojetí se tato skladba dost vzpírá.  

Deska Rhytms del Mundo je prosluněná a plná života, ale současně nádherně sentimentální a "zpomalená". Na posluchače účinkuje jako těžké španělské víno.

Rhytms del Mundo (různí autoři), Universal Music 2006 

Reklama

Výběr článků

Načítám