Hlavní obsah

Two Door Cinema Club: Je těžké pochopit genialitu Beatles

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před úterním pražským koncertem poskytla skupina Two Door Cinema Club Právu rozhovor. Odpovídali zpěvák a kytarista Alex Trimble a kytarista Sam Halliday.

Foto: Jan Šída

Alex Trimble je charismatický frontman.

Článek

Co je Mustang Margaritas?

Trimble: Můj fotografický projekt, který jsem vytvořil s kamarádem Jamiem Williamem. Je fotograf, a já také rád fotím. Poté, co jsme dokončili nahrávání alba Beacon, jsme si udělali v Kalifornii výlet. Jeli jsme z Los Angeles do Las Vegas, užívali jsme si a fotili. Chystáme z toho knihu a výstavu, která by měla být v květnu v Londýně.

Loni jste s kapelou oslavili pět let. Co pro vás byla největší výzva roku?

Trimble: Jednoznačně vydání druhého alba. Tím jsme mohli svou kariéru buď posílit, nebo úplně zabít. Kdyby se nepovedlo, tak bychom tu nyní nebyli. Buď bychom nahrávali nějaké lepší album, nebo zkoušeli něco úplně jiného. Chtěli jsme, aby nová deska byla důstojným následovníkem debutu Tourist History.

To se vám povedlo a s kapelou opět objíždíte svět. Který aspekt své popularity oceňujete?

Halliday: Právě to, že můžeme navštívit mnoho zajímavých míst. Procestovali jsme toho o mnoho více, než všichni naši rodiče dohromady za celý život.

Máte nějakého koníčka spojeného s životem na turné?

Trimble: Pro mě je to právě fotografie. Fotím spoustu míst, která navštívíme. Když je čas, je to vynikající kratochvíle. Navíc kolikrát cestujeme do opravdu nádherných zemí. Člověk si tak uchová vzpomínky.

Halliday: Mě hodně baví fotbal. V tomhle směru je ale dost nepraktický, na turné ho v podstatě nelze aktivně provozovat. Jsem z toho smutný. A tak dělám takové ty klasické věci - hodně čtu a koukám se na seriály.

Alexi, vy jste loni na zahájení olympijských her zpíval píseň Caliban’s Dream, která doprovázela zapálení olympijského ohně. Jaké to bylo?

Trimble: Byl to neskutečný zážitek. Být součástí takové události, kterou sledovala velká část světa, je obrovská čest. Nemám proto jiná slova, než že to byla obrovská pocta.

Byli se i ostatní členové kapely na zahájení her podívat?

Halliday: Jasně, bylo to neuvěřitelné. Olympiádu jsme pak sledovali, jak jen to šlo. Bylo to uprostřed festivalové sezóny, takže jsme v zákulisí akcí měli neustále zapnutou televizi.

Už loni v létě, před vydáním alba Beacon, jste tvrdil, že máte ještě nějaké nové písničky. Znamená to, že na nové album nebudou muset fanoušci čekat dlouho?

To ne, protože jsme je vydali jako bonusy. Kromě písniček na albu jsme nahráli písničku Remember My Name, kterou jsme prodávali na iTunes. A Start Again jsme vydali jako b-stranu singlu Sleep Alone. Takže teď toho v zásobě moc nemáme, vlastně jen jednu nevydanou písničku.

Jaký tedy máte plán ohledně dalšího alba?

Trimble: Skoro do konce roku budeme na turné a potom plánujeme malou pauzu. Ne moc dlouhou, ale potřebujeme si odpočinout. Mám pocit, že jsme se od roku 2008 prakticky nezastavili. Vydali jsme dvě desky a několikrát objeli svět.

Chvíli klidu vážně potřebujeme. Až potom se plně ponoříme do příprav dalšího alba. Odhaduji to, že nahrávání proběhne na začátku roku 2014.

Často zmiňujete svou lásku k Beatles. Už jste měli z některé své písničky pocit, že jste si řekli, že by to mohl být podobný hit, jaké skládali oni?

Trimble: Ne, to snad ani nejde. Je příliš složité porozumět tomu, co se dělo v jejich hlavách, když skládali písničky. Já se například v poslední době zaměřoval na George Harrisona. Jeho kytarové party jsou naprosto dokonalé a zároveň neočekávané.

Občas ani moc neslyšíte, co přesně hraje, ale vždycky to písničku neskutečně ovlivní. Byl to génius, sice toho tolik sám nenapsal, ale jeho přínos je obrovský. Je těžké pochopit, v čem spočívala jejich genialita.

Jaké máte vztahy s jinými britskými kapelami?

Trimble: My se vždy spřátelíme s těmi, se kterými jsme na turné. Tento krásný proces právě probíhá s kapelami Dog Is Dead a 1975. Máme se ale rádi třeba s Bastille, kteří s námi jeli britské turné. Jsme celkem přátelská kapela, takže se snažíme vycházet se všemi.

Chodíte rádi na koncerty jako diváci?

Trimble: Ano, ale není moc příležitostí. V létě vidíme to, na co zbude čas mezi přesuny na festivalech. Chystám se ale v květnu na koncert Postal Service. A rád bych zase viděl své oblíbence Pheonix, ty jsem neviděl snad dva roky. A taky Daft Punk.

A jak vzpomínáte na loňskou festivalovou sezónu, kdy jste vystoupili i na českém festivalu Rock For People?

Trimble: Ten týden jsme byli neustále o krok před bouřkami. Ať jsme přijeli kamkoli, to místo druhý den postihla obrovská bouře. To si z loňského léta pamatuju nejvíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám