Hlavní obsah

Tvůrci Želar odletěli na Oscary nevyspalí, Geislerová bez šatů

Právo, ČTK, zaj
PRAHA

Spíš nevyspání než napětí a nervozita provázelo tvůrce filmu Želary nominovaného na Oscara, kteří se ve středu před šestou hodinou ráno setkali na ruzyňském letišti v Praze. Aňa Geislerová přijela přímo z nočního natáčení v Mostě, režisér Ondřej Trojan byl do noci s manželkou Barbarou v Divadle na Dobešce, kde hrála.

Foto: Lenka Durďáková

Bible česká z roku 1488 po restaurování

Článek

Na letiště přijeli i scenárista Petr Jarchovský a barrandovská koproducentka Helena Uldrichová, kameraman Asen Šopov ale zabrnkal všem na nervy, když se k odbavení dostavil na poslední chvíli. Do Los Angeles odletěli všichni o hodinu později. Jestli si přivezou zpět Oscara, se dozvědí v noci na pondělí.

Geislerová přijela na letiště rovnou z Mostu, kde v noci točila s režisérem Bohdanem Slámou na haldách dolů. Přátelé jí s sebou dali pro štěstí spoustu drobností. Ředitel distribuční společnosti Cinemart Jan Jíra jí věnoval malý kamínek. Podobný dal před sedmi lety s sebou i Janu a Zdeňkovi Svěrákovým, drželi ho v ruce, když si šli společně pro Oscara za Kolju. "Prý se osvědčil," věří talismanu Geislerová.

Geislerové ukradli šaty

Radost z odletu za oceán jí ale zkazil neznámý zloděj, který jí v noci ukradl pytel s připravenými šaty. "Most zkrátka nezklamal. Kvůli tomu budu muset znovu řešit, co na sebe při oficiálním oscarovém ceremoniálu," dodala. Za velkou louži se vydala v černém kostýmku, s pletenou čepicí a červenou šálou.

Trojan si talisman nebral

Režisér Trojan prý pověrčivý není, a tak si žádný talisman sebou nevzal. V úterý se konečně podíval na jednoho z velkých konkurentů Želar- kanadskou Invazi barbarů. "Myslím si, že Kanaďané jsou velkým favoritem, ale snad jsme jejich náskok trošku stáhli. Zprávy z Londýna, kde byla poslední projekce Želar pro členy akademie, byly pěkné. Akorát těch evropských akademiků, kteří zhlédli všech pět filmů, bylo jen asi přes deset. Nevím, jak to ovlivní," odmítá si dělat příliš velké naděje. Při večerním ceremoniálu bude prý myslet i na ty členy filmového štábu, přátele a kamarády, kteří jim budou držet palce v pražském Divadle na Dobešce: "Myslím, že se pobaví víc než my v Los Angeles!"

Na Oscary letí i Vladimír Javorský

Do USA se za Oscarem vydá ve čtvrtek také herec Vladimír Javorský. Hrál v krátkém americko-českém snímku Most, který byl rovněž nominován.

Podle Jany Králíkové ze společnosti Prague Indies Productions, která film spoluprodukovala, byl Most natočen s českými herci a v českém jazyce - a proto mu byl ponechán český název. Ve filmu hrají v něm také Linda Rybová, Klára Issová, Ester Geislerová a modelka Helena Houdová. Štáb tvořili, s výjimkou režiséra Bobbyho Garabediana a kameramana, výhradně čeští filmaři. Světovou premiéru měl na Sundance festivalu. Loni sbíral hlavní ocenění na zahraničních festivalech.

Most je dramatický příběh o otci, kterého okolnosti donutí volit mezi povinností a láskou. Železničář, který pracuje u zvedacího železničního mostu, vezme jednoho dne do práce i svého syna. Několikavteřinové rozhodnutí, které učiní, změní život jemu i neznámé dívce.

"K natáčení jsem se dostal normálním castingem. Mimořádný pocit jsem přitom neměl, jen jsem věděl, že je to neobyčejně silný příběh," řekl Javorský. Oba americké filmaře označil za normální kluky, kteří v hrané tvorbě debutovali. "Byla to spíše taková nadšenecká práce. Pracovalo se s nimi moc pěkně, ale nevím, jak to dopadlo, protože jsem konečnou verzi filmu ještě neviděl," dodal Javorský.

 "Českou premiéru filmu Most připravujeme do Prahy na druhou polovinu března. Uvedeme ho na plzeňském festivalu Finále a snažíme se o jeho českou distribuci," dodala Králíková.

Program nejdůležitějšího dne cesty českých filmařů do Los Angeles začne v neděli vpodvečer místního času "velkými zácpami a popojížděním limuzín k červenému koberci". Stejně napnuti však budou tvůrci česko-amerického krátkého hraného snímku Most, který byl rovněž nominován na Oscara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám