Hlavní obsah

TV Nova měla účelově informovat o Romech, vysloužila si kritiku

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) v úterý kritizovala televizi Nova za to, že na začátku roku účelově a předsudečně informovala o romské menšině ve zpravodajství v souvislosti s kriminalitou, napsal server Mediář.cz. Šlo například o lednové zastřelení romského mladíka v Tanvaldu. Nova se proti stanovisku RRTV důrazně ohrazuje a se závěry RRTV nesouhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Televize Nova, podle rady bez zájmu o skutečný stav věci kopírovala předsudky většinové společnosti, nerozlišovala mezi jednotlivými skupinami Romů a nezabývala se otázkou obtížnosti určení etnického původu. "Tím posílila negativní předsudečně stereotypní vnímání romské menšiny, což může podporovat a vyvolávat xenofobní a dokonce rasistické nálady ve společnosti," prohlásila rada po úterní schůzi.

Vysílací rada uvedla, že Romové byli účelově prezentováni jako problémová menšina, a kritizovala, že za Romy byli označování i ostatní jedinci tmavší pleti, aniž by bylo jasné, zdali o ně skutečně jde. "V případu informování o střelbě v Tanvaldu byli účastníci incidentu označeni jako mladíci v reportáži (ze dne 1. ledna) z doby, kdy se předpokládalo, že jsou oběťmi. V okamžiku, kdy se začalo uvažovat o tom, že mohli být útočníky, identifikovala je televize verbálně jako Romy," konstatovala RRTV.

Jakékoliv nařčení z toho, že by Nova svými pořady podněcovala k nenávisti z důvodů barvy pleti nebo příslušnosti k národnostní nebo etnické menšině, stejně jako obvinění ze zařazování programů, které mohou utvrzovat stereotypní předsudky týkající se rasových nebo etnických menšin, považuje Nova za neopodstatněné a nepodložené, uvedla v úterý v tiskové zprávě. Po obdržení oficiálního usnesení rady chce televize využít všech právních prostředků k vyvrácení nařčení a údajně zavádějících závěrů RRTV a k ochraně svého dobrého jména.

"Útok" v Břeclavi

Nova uvedla, že považuje za velmi nestandardní, že k jednání RRTV na toto téma nebyla vůbec přizvána, nedostala možnost se k údajným analytickým výstupům RRTV vyjádřit ani předložit argumenty a důkazy na svou obranu a o výsledcích jednání a usnesení RRTV byla informována až z médií, kterým byla rozeslána tisková zpráva RRTV.

Analýzu zpravodajství Novy si radní nechali zpracovat v reakci na tzv. břeclavskou kauzu, kdy těžce zraněný patnáctiletý chlapec z Břeclavi uvedl, že jej zbili tři mladí Romové a následně, po několika týdnech vyšetřování, vyšlo najevo, že si chlapec tento útok vymyslel.

"Celá záležitost vyvolala obrovskou mediální odezvu. Romské organizace se začaly obracet na příslušné státní úřady s žádostí, aby se zasadily o to, aby média, zejména pak televize Nova, nadále nešířila podobné neověřené informace, v jejichž důsledku dochází k vyhrocení vztahů mezi Romy a majoritní společností," uvedla předsedkyně rady Kateřina Kalistová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám