Hlavní obsah

Tuzemská Noc s Andersenem dostane cenu od Andersenova výboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zakladatelky Noci s Andersenem, akce, při níž v tuzemských knihovnách děti stráví noc čtením, vyprávěním nebo povídáním se spisovateli, dostanou ocenění Výboru Hanse Christiana Andersena. Hana Hanáčková a Miroslava Čápová z knihovny Bedřicha Beneše Buchlovana v Uherském Hradišti ceny získají k 2. dubnu, dni výročí narození dánského pohádkáře, sdělila Veronika Trojanová z dánského velvyslanectví.

Článek

Cenu Hanse Christiana Andersena uděluje výbor od roku 1996 těm, kteří přispěli k propagaci a rozšíření znalostí o nejvýznamnějším dánském spisovateli Hansi Christianu Andersenovi. V roce 2004 získala toto ocenění například i dánská královna Margrethe II., která mimo jiné výtvarně zpracovala animace k filmu Sněhová královna. V letošním roce ocenění získají vedle českých knihovnic dánský herec Christian Steffensen a hudební skladatel David Lang z USA.

"Bylo mi nesmírnou ctí paní Hanáčkové a paní Čápové oznámit tuto radostnou novinu. Velmi mne těší, že bude toto ocenění předáno právě jim za úžasnou práci, kterou každoročně odvádějí při organizaci Noci s Andersenem," uvedl dánský velvyslanec v ČR Christian Hoppe.

"V roce 2000 jsme netušily, že se malá regionální akce rozroste ve společenství knihoven, škol a dalších organizací. ... Bude pro nás velkým povzbuzením i odměnou podívat se do rodné země autora tolika pohádek a osobně převzít ocenění za všechny organizátory Noci s Andersenem na celém světě," reagovaly na zprávu oceněné knihovnice.

Noc s Andersenem vznikla s účelem podporovat dětské čtenářství. Postupně se rozrostla tak, že se koná nejen na stovkách míst v ČR, ale také v desítkách knihoven v Polsku, na Slovensku a v menším počtu i v dalších zemích.

Letošní ročník Noci s Andersenem se uskuteční v pátek 5. dubna, přihlásilo se přes 360 škol, 450 knihoven a na pět desítek dalších míst v celé zemi. Vedle hlavního tématu, tedy připomínky Andersenových knih, je letošní ročník věnovaný výročí oblíbené ilustrátorky Heleny Zmatlíkové. Do knihoven přijdou číst Andersenovy pohádky také zástupci dánského velvyslanectví.

Reklama

Výběr článků

Načítám