Hlavní obsah

Turecký protizápadní film stahují z německých multikin

Novinky, Stanislav Dvořák

Cinemaxx, který vlastní v celém Německu největší síť multikin, dobrovolně stáhl z promítání turecký akční film Údolí vlků. O návštěvnost se rozhodně bát nemusel, film byl ale napaden jako rasistický, protiamerický, protizápadní a protižidovský. Bavorský premiér Edmund Stoiber žádá ukončení promítání ve všech kinech.

Článek

Nejprve byl film německou organizací FSK, která určuje přístupnost  v kinech, ohodnocen jako dílo pro mládež nepřístupné. Zdůvodnili to tím, že může ideologicky manipulovat mládež. Místní distributor se ale odvolal, a tak se posuzovalo znovu. Výsledkem bylo rozhodnutí, že Údolí vlků bude přístupné od 16 let.

S tím se ale mnozí politici a vlivné organizace nehodlají spokojit. V Německu žijí milióny Turků a do většinové společnosti se většinou příliš neintegrují. Panují proto silné obavy, že film bude radikalizovat mládež a v nejhorším případě to může skončit nepokoji jako nedávno ve Francii. 

Stoiber: rasistický a protizápadní film 

Firma Cinemaxx se rozhodla film nepromítat, jiná kina to ale neplánují. Bavorský premiér Edmund Stoiber označil film za "rasistický a protizápadní nenávistný film" a žádá ukončení promítání. Není sám, také židovské organizace jsou z něj zděšeny. "Kdo ten film promítá, podporuje nenávist k židům," myslí si Charlotte Knoblochová z Ústřední židovské rady.

Nejohavnější scéna z Údolí vlků prý ukazuje, jak židovský lékař iráckému zajatci vyřízne ledviny a strčí je do boxu s nápisem Tel Aviv, London a New York.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám