Hlavní obsah

Trutnovský festival nabídne Suicidal Tendencies

– TRUTNOV
Novinky, Alex Švamberk

S ideou evokovat atmosféru Woodstocku vznikl Trutnov Open Air Music Festival, který vždy kladl důraz vztahy k undergroundu. Chybět na něm mezi 22. a 24. VIII. nebudou Plastic People, Psí vojáci, Garage a Hever & Vazelína, kteří budou hrát z valníku projíždějícího areálem. Hlavními hvězdami budou američtí Suicidal Tendencies a švédští Clawfinger.

Foto: Barbora Fišerová

Taneční extraliga je na startu.

Článek

Přijedou i Ten Years After, kteří hráli v roce 1969 na Woodstocku. Pro festival typické vybočení zajistí Ondřej Havelka.

Skejťácká hvězda z Los Angeles

Suicidal Tendencies, zamilovaná skupina skejťáků, často spojovaná s jedním z losangeleských pouličních gangů, patří k nejvýznamnějším představitelům prvotního crossoveru. Nekompromisní hard core punk, s nímž začínali a jaký se objevuje na debutu Suicidal Tendencies i na následujícím Join The Army se skejťáckou hymnou Possessed To Skate, spojovali s metalem, až se na přelomu osmdesátých a devadesátých let dostali na desce Lights, Camera, Revolution! do blízkosti thrashe. Nikdy však nezapomněli na své kořeny a v první polovině 90. let se vrátili k punku - pro album Still Cyco After All This Years znovu natočili své staré hity. Po vydání následující desky Suicidal For Life se v polovině 90. let rozešli.

V závěru dekády zpěvák Cyco Mike Muir a kytarista Mike Clark soubor obnovili.

Směs rap metalu a elektroniky ze Švédska

Švédští Clawfinger jsou také představitelem crossoveru, ovšem jeho modernější formy z devadesátých let, kdy směs hard core a punku okořenil rap. Švédové, kteří s prvními dvěmi deskami Deaf Dumb Blind a Use Your Brain slavili úspěch po celém světě, svůj sound dále obohacovali o elektronikou. Právě jejich pojetí inspirovalo Rammstein.

Ten Years After patřili ve své době k průkopníkům tvrdého rocku, jehož základem bylo elektrické blues. Hlavní hvězdou byl kytarista Alvin Lee, který jako jeden z prvních kladl při sólech důraz na hbitost prstů. Skupina se rozešla v roce 1974 a patnáct let nevydala nové album. Až v roce 1989 v původním složení natočila desku About Time. V současném obsazení však chybí ten nejvýznamnější člen - kytarista Alvin Lee, zbylí tři muzikanti  hráli ve skupině už v šedesátých letech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám