Hlavní obsah

Troška nejen o tetě, ale i o Troškovi

Právo, Jiří P. Kříž

Už v pondělí 25. února začne v Pardubicích třináctý Grand Festival smíchu. Východočeské divadlo bude na něm reprezentovat Veberův Blbec k večeři v režii Hany Mikoláškové. A neobjeví se na něm voňavá novinka - Charleyova teta Brandona Thomase v nastudování Milana Schejbala.

Foto: Jiří P. Kříž, Právo

Martina Sikorová (Kitty Verdunová), Petr Borovec ("teta" Lord Fancourt Babberley řečený Babbs) a Petra Tenorová (Amy Spettiguová)

Článek

To není výčitka pořadatelům přehlídky. Její pořadník se uzavírá někdy na přelomu roku, zatímco „teta z Brazílie, pravlasti opic“ měla premiéru v polovině února. Obě první uvedení aplaudovali diváci ve stoje. Právem. V překladu Zdeňka Vančury je to řachtačka k popukání. Ale pozor: prostořeká, avšak inteligentní.

Není humor jenom úmor

O humoru se teď znovu vede diskuse v souvislosti s filmem Babovřesky Zdeňka Trošky. Režisér se rozplývá, že další jeho snůšku filmových výkalů a vulgarismů vidělo za první víkend po premiéře sto padesát tisíc diváků. Stýská si zároveň, že ačkoli referáty pisálků na truc nečte, recenzenti jeho „díla“ nechápou a nemají rádi.

Právě Charleyova teta, i když na Festivalu smíchu nebude, a celá ta přehlídka, kterou Troška nikdy nenavštívil, protože jeho úrovně nedosahuje, je výmluvnou odpovědí, proč i kritici podobné kousky nepřehlížejí, zatímco Kameňáky odstřelují.

Není těžké útočit pudy nevkusu na nízké pudy a ještě skotáctví vydávat za úsměvnost. Charleyova teta v Schejbalově pojetí k tomu gesty a gagy nakročila, ale nezvrhla se do primitivnosti. Samozřejmě ji zachraňuje především jazyk inteligentní crazy, ve které řádili už Burian, Lipský, J. Hrušínský, Ondříček, Holub - a já nevím, kdo ještě. Přitom pánové Chesney, Wykeham, a zvláště pak lord Babberly, kterému připadne úkol stát se bohatou tetou, a ke všemu vdovou na vdávání, nejsou samozřejmě žádní svatouškové. Cudné panny Kitty a Amy kráčejí jim cíleně v patách.

Do roka a do dne

Ladislav Špiner, Jan Musil, a zvláště „teta“ Petr Borovec nejdou pro slovo ani pro gesto nijak daleko, přesto jen výjimečně překročí hranici podbízivé podpásové bulvárnosti. Tím víc to samozřejmě platí o Martině Sikorové a Petře Tenorové.

A protože také Petr Dohnal jako plukovník Sir Chesney, Dagmar Novotná coby pravá teta Lucia D´Alvadorez, Zdeněk Rumpík - pan Spettigue a ostatní na jevišti se drží partitury, je aplaus ve stoje oprávněný. A kdo ví. Neobjeví-li se v Pardubicích do roka a do dne komedie ještě lepší, což možné je, potom třeba na příštím festivalu...

Východočeské divadlo Pardubice - Brandon Thomas: Charleyova teta. Překlad Zdeněk Vančura. Inscenační úprava a režie Milan Schejbal. Dramaturgie Zdeněk Janál, výprava Kateřina Baranowska. Premiéry 16. a 17. února 2013.

Celkové hodnocení 70%

Reklama

Výběr článků

Načítám