Hlavní obsah

Třetí Pán prstenů se pokusí uspět u akademiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LOS ANGELES

Americká filmová akademie oznámí v Hollywoodském divadle Goldwyn v 5:30 ráno místního času, tedy ve 14:30 SEČ, nominace na ceny Oscar. Letošní ročník není tak nabitý jako loňský jubilejní. Za mírného favorita se považuje závěrečný díl Pána prstenů: Návrat krále, který získal v neděli čtyři Zlaté glóby.

Foto: Barbora Janečková

Na Hrad Malenovice určitě přijďte i s dětmi. Až na nádvoří pohodlně přijedete také s dětským kočárkem.

Článek

Právě Zlaté glóby jsou považovány za jistou předzvěst hlasování akademiků. Úspěšná trilogie však doposud u amerických akademiků příliš nezabodovala, získala ceněnou sošku jen v technických kategoriích.

Favoritem je také snímek Sofie Coppolové Ztraceno v překladu , který získal tři glóby včetně toho za nejlepší komedii a scénář. Předpokládá se, že by se mezi nominovanými filmy mohla opět objevit Eastwoodova Tajemná řeka - herecké výkony přinesly glóby jak představiteli hlavní role Seanu Pennovi, tak Timu Robbinsovi, který ztvárnil roli vedlejší. Uspěl by však mohlo i drama z americké občanské války Návrat do Could Mountain režiséra Antonia Minghelly, byť z osmi nominací  získalo jen jediný globus a naprázdno vyšla také představitelka hlavní role Nicole Kidmanová. Ve své kategorii má velké šance i animovaný film Hledá se Nemo.

O nominační přízeň akademiků v silně obsazené kategorii cizojazyčných filmů se mezi 55 snímky ucházejí i Želary režiséra a producenta Ondřeje Trojana z České republiky.

Oscary vyhlásí 29. února

Nominace vyhlásí za přítomnosti předsedy akademie Franka Piersona a herečky Sigourney Weaverová.

Sošky reprezentující nejvýznamnější filmovou cenu předají laureátům 29. února v hollywoodském kině Kodak na slavnostním večeru, který bude moderovat Billy Crystal, herečky Nicole Kidmanová a Catherine Zeta-Jonesová.

Zkrácení odstupu mezi vyhlášením nominací a samotných cen má omezit lobování filmových studií, které po vyhlášení nominací stupňují reklamní kampaň na nominované filmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Oscary předají Kidmanová a Zeta-Jonesová

Sošky reprezentující nejvýznamnější filmovou cenu předají laureátům 29. února v hollywpodském kině Kodak na slavnostním večeru, který bude moderovat Billy...

Výběr článků

Načítám