Hlavní obsah

Třetí díl Pána prstenů zahajuje útok na kina v Česku

Právo, Věra Míšková
PRAHA

Ve středu o půlnoci nastala jedna z klíčových událostí letošního filmového roku. Do kin v České republice vstoupil poslední díl trilogie Pán prstenů Návrat krále. Na slavnostní premiéru do pražského multikina ve Slovanském domě přišel například i Milan Knížák.

Foto: archiv souboru

Děkovačka po hře Blbec k večeři. Zleva: Roman Machala, Filip Ženíšek, Jan Ptáček, Vojtěch Roul, Markéta Sýsová, Tereza Dvořáková, Josef Nádvorník.

Článek

"Tolkienovy knihy jsem nečetl, první dva díly neviděl a v kině jsem byl naposledy někdy před deseti lety. Jsem tu zkrátka jako úplný panic," řekl Právu bezprostředně před slavnostní premiérou závěrečné části trilogie Pán prstenů : Návrat krále ředitel Národní galerie Milan Knížák. Ke své návštěvě představení dodal: "Náhodou mě pozvali, tak jsem se přišel podívat, jak vypadá moderní kino a film, na jaké se nedívám."

Mezi dalšími hosty premiéry v pražském Palace Cinemas Slovanský dům byli politici, filmaři, umělci i další osobnosti společenského života, například Miroslav Topolánek, Vladimír Mlynář, Ilona Csáková, Milan Šteindler, Lou Fanánek Hagen, Ladislav Smoljak, otec a syn Ondříčkovi. Ani Miroslav Ondříček neviděl Společenstvo prstenu a Dvě věže, ale nepředpokládal, že by mu to vadilo v pochopení děje: "Těším se, že uvidím, kolik namnožili rytířů," zasmál se světoznámý kameraman.

Po slavnostní premiéře raut

Po tříapůlhodinové projekci čekala na hosty recepce v Paláci Kinských. "Celý večer bude mít středověké ladění. Je připraveno vystoupení šermířů, oživlé sochy, plivači ohňů, vše podmaluje středověká hudba. K jídlu budou kulinářské speciality, nalévat se budou vybraná česká vína a při odchodu dostane každý host prsten Pána prstenů z drahého kovu," prozradil Právu před zahájením Milan Stopa z distribuční společnosti Warner bros. Na otázku, zda tentokrát očekává oscarová ocenění v hlavních kategoriích odpověděl, že přinejmenším pro režiséra Petera Jacksona se Oscar opravdu všeobecně čeká.

Maratón Pána prstenů začal v některých multiplexech včetně Slovanského domu už odpoledne projekcí prvních dvou dílů a vyvrcholil půlnoční premiérou Návratu krále. Podle informací z pokladny je na nejbližší dny prakticky vyprodáno, ale na víkend, kdy se hraje celkem sedm představení denně, ještě nějaké lístky zbývají. Pán prstenů: Návrat krále je v Čechách distribuován v rekordním počtu 38 kopií.

Anketa

Chystáte se do kina na Návrat krále?
Ano, během prvního týdne
50,4 %
Ano, ale později
31,7 %
Ne
17,9 %
Celkem hlasovalo 764 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Pán prstenů vyvolal šílenství

Dva a půl kilometrů dlouhý špalír vytvořilo v hlavním městě Nového Zélandu 125 000 fanoušků Pána prstenů, jehož třetí díl Návrat krále měl ve Wellingtonu...

Výběr článků

Načítám