Hlavní obsah

Třetí díl Pána prstenů se promítá ve světě od půlnoci

Právo, CNN, Novinky, DPA, ČTK, zaj, míš

Do kin ve většině zemí světa vstoupil o půlnoci z úterý na středu poslední díl trilogie Pán prstenů - Návrat krále. Česká premiéra filmu je plánována na 15. ledna 2004, kdy film vstoupí do kin v 36 kopiích. Závěr trilogie se promítal poprvé 1. prosince v novozélandském Wellingtonu.

Článek

V noci na středu se konala evropská premiéra v Německu. Většina představení byla vyprodána dlouho dopředu, mluvčí řetězce kinosálů Cinemaxx Arne Schmidt počítal s návštěvnickým rekordem: "Očekáváme v našich sálech po celém Německu více než 50 tisíc návštěvníků."

Premiéra patřila fanouškům

K prvním návštěvníkům většinou patřili ortodoxní fanoušci trilogie, kteří mnohdy přišli převlečeni za postavy z příběhu. V Atlantě nocovali přes noc před kinem, aby získali co nejlepší místa.

Mnozí si dopřáli den s Pánem prstenů, když shlédli všechny tři díly destihodinové ságy, protože kina před Návratem krále uváděla oba předchozí díly. Podobně tomu bude i 14. ledna v Praze, kde v 18 hodin začne maratón, v jehož rámci se promítnou všechny tři díly.

Všechny tři díly natočil v letech 1999 až 2000 novozélandský režisér Peter Jackson ve své vlasti. Stály 310 miliónů dolarů, přičemž první dvě části trilogie už vydělaly po celém světě téměř 1,8 miliardy dolarů. Vlastní natáčení na Novém Zélandu, jehož se účastnilo devět týmů kameramanů, trvalo 13 měsíců. Včetně příprav však práce na trilogii trvala neuvěřitelných sedm let.

Kritici se shodují: trilogie je výjímečným činem

Závěr trilogie Pán prstenů: Návrat krále ozdobil poněkud překvapivě svou cenou Kruh newyorských kritiků. Jeho členy jsou kritici předních newyorských listů a časopisů a obvykle vyzdvihují snímek, který je intelektuálním protipólem tradičnějších Oscarů. Loni vybrali drama Daleko od nebe, zatímco Oscara dostal muzikál Chicago, rok předtím to u nich vyhrál Mulholland Drive Davida Lynche, Oscara dostala Čistá duše.

Nyní dali nejvíce hlasů Návratu krále, protože - jak prohlásil předseda kruhu Andrew Johnstonto - "je to mistrovská filmařina. Je to nádherně udělané, je to čistý biograf, je tam všechno."

Tipuje se, že tentokrát by už režisér Peter Jackson mohl získat vytouženou sošku, u prvních dvou dílů se mu to nepovedlo, oceněna byla jen technická stránka podívané. Kritik Matt Mueller z Total Film Magazine BBC vysvětlil, proč by tak tomu mělo být: "Je neoddiskutovatelným faktem, že Jacksonův počin nemá v dějinách filmu obdoby."

Anketa

Vadí vám, že třetí díl Pána prstenů bude u nás uveden s měsíčním zpožděním?
Ano, vadí
73,9 %
Ne, měsíc nehraje až takovou roli
26,1 %
Celkem hlasovalo 326 čtenářů.

Názory diváků

"Nikdo nemůže říct, že to na něj neudělalo dojem," uvedl pro BBC jedenačtyřicetiletý programátor Stacy Prassas, který absolvoval noční filmový maraton na Manhattanu. "Myslím, že nechybí nic důležitého z knih ... opravdu je to úžasný film. Byl jsem nadšený."

Pětačtyřicetiletá Daisy Martinezová si na promítání v New Yorku obstarala zelený hobití plášť: "Tahle trilogie mluví k dítěti ukrytému uvnitř každého z nás. Říká, že i ten nejmenší človíček může udělat velké změny ve světě, a já prostě cítím, že tohle je věc, která zapadá do dnešního světa, které potřebujeme věřit,"

"Je to fantastické," řekl Russell Cory z Northamptonu. "Rozhodně je to ten nejlepší ze všech tří dílů a jednoznačně nejlepší film tohoto roku."

"Nedá se to srovnat s žádným jiným filmem. Tohle je klasa sama pro sebe," dodal jeho kamarád James Denzil Bartholomew z Chiswicku.

ČTK

Reklama

Související témata:

Související články

Pán prstenů vyvolal šílenství

Dva a půl kilometrů dlouhý špalír vytvořilo v hlavním městě Nového Zélandu 125 000 fanoušků Pána prstenů, jehož třetí díl Návrat krále měl ve Wellingtonu...

Výběr článků

Načítám