Hlavní obsah

Třeštíková o Formanovi, Kafkova láska i Halík na ČT

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká televize chystá momentálně desítky dokumentárních filmů. Velký portrét věnuje Miloši Formanovi režisérka Helena Třeštíková, další filmy se věnují lásce Franze Kafky, psychiatrovi Honzákovi i netypickému knězi Tomáši Halíkovi.

Foto: Institut dokumentárního filmu

Helena Třeštíková

Článek

„Byla jsem televizí Arte oslovena, což mě potěšilo, protože Miloš Forman je zásadní postavou mého života. Díky němu jsem se jako mladá holka rozhodla věnovat filmu,” řekla ve čtvrtek Třeštíková.

Ovlivnil ji hlavně film Konkurs, který naznačil, že film může ukazovat pravdu o úplně normálním světě kolem nás a nevypráví jen o světě lepším či vymyšleném. Režisérka také vysvětlila, že Forman už se dnes nechce stavět před kameru (ani za kameru), takže obrázky ve filmu Miloš Forman – Cesta ke svobodě budou spíše archívní.

Natálie Císařovská točí o Mileně Jesenské. Ta byla vnímána hlavně jako milenka a múza Franze Kafky, šlo ale o zajímavou samostatnou osobnost. Novinářka a spisovatelka, známá v pražských uměleckých kruzích, předčasně zahynula v koncentračním táboře.

Foto: Milan Malíček, Právo

Radkin Honzák

Dokument Kdo tady blbne se věnuje psychiatru Radkinu Honzákovi. Chtěl být obvoďákem na Šumavě, ale skončil jako psychiatr. Jako jeden z prvních se u nás začal věnovat psychosomatice. Vydává popularizační knížky, miluje také loutkové divadlo a poezii.

Další film je věnován Tomáši Halíkovi a snímek Generál in memoriam přibližuje neznámou postavu Karla Lukase. Bojoval v legiích, bojoval i proti fašistům a nakonec ho umlátili k smrti estébáci.

„V loňském roce jsme přijali do výroby tři sta devadesát nových projektů. Z toho téměř čtyřicet procent, rovných sto pětapadesát projektů, představuje dokumentární, publicistickou a vzdělávací tvorbu. Kromě konkrétních osudů se zaměříme i na společnost v širším kontextu. Upozorníme například na celosvětový nedostatek zdravotních sester, který má za následek rušení nemocničních lůžek a zavírání celých oddělení, všimneme si osudu hasičů, pro něž je nebezpečí nedílnou součástí profese, a dotkneme se i tolik skloňovaného tématu inkluze,“ dodal generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Reklama

Výběr článků

Načítám