Hlavní obsah

Tomáš Vorel představil novinářům Gympl

Právo, Věra Míšková

Film Gympl s podtitulem Komedie o studentech, učitelích, rodičích a graffiti představil v pondělí novinářům režisér Tomáš Vorel a další tvůrci.

Článek

Gympl je velmi otevřeným a drsným pohledem na generační propast mezi dnešními studenty a jejich rodiči a učiteli, a zároveň nahlédnutím dovnitř fenoménu graffiti. Jak na tiskové konferenci potvrdil šéfdramaturg České televize Jiří Hubač, současný zákon by jeho vysílání před 22. hodinou neumožnil. "Doufáme však, že než přijde Gympl na obrazovku, zákon se změní," řekl Hubač a Tomáš Vorel k tomu s úsměvem dodal: "My jsme na televizní variantu filmu připraveni - všechna sprostá slova nahradíme syčením spreje."

Jednou z inspirací k natočení Gymplu byla kniha Graffiti Rules středoškolského učitele Tomáše Houšky, který se stal společně s "graffiťákem" Pavlem Noskem a Tomášem Vorlem spoluautorem scénáře. "Další inspirace přinesly vzpomínky na má vlastní školní léta a posledními garanty autenticity byli sami herci," řekl Vorel, jehož syn ztvárnil hlavní roli středoškoláka Petra.

"Dělali jsme konkurs, ale mnozí spolupracovníci mě už předem přemlouvali, abych syna po Skřítkovi obsadil i do Gymplu," řekl Vorel. V roli mondénní ředitelky školy uvidíme Evu Holubovou, která si do značné míry sama sestavila herecké složení profesorského sboru, v němž se sešli například Tomáš Matonoha, Jiří Schmitzer, Milan Šteindler či Veruna Dobešová. Pro roli školního inspektora získala Holubová prvního českého eurokomisaře Pavla Teličku, školníka si zahrál režisér sám. Gympl bude mít premiéru 26. září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám