Hlavní obsah

Tipy Pavla Lagnera

Novinky, kč, aš, Právo

Ředitel galerie Tvrdohlaví Pavel Lagner uvádí, co jej v poslední době zaujalo v kultuře. Redakčními tipy jsou album skupiny Aku Aku a středeční koncert souboru Orkest De Volharding, zaměřeného na soudobou hudbu.

Foto: Jiří Cysař

Bubovické vodopády

Článek

Tipy Pavla Lagnera

Čtu: Konečně jsem se dostal k Márquezovu románu Sto roků samoty. Dlouho jsem se na to chystal a teď si to opravdu vychutnávám. To je literatura, která je mi velmi blízká.

Viděl jsem: Poslední dobou jsem se do kina moc nedostal, ale Nudu v Brně jsem viděl a moc mě potěšila. Jinak jsem si už samozřejmě několikrát pustil na DVD Pána prstenů dvojku, to je pro mě mimo všechny kategorie...

Poslouchám: V hudbě se neustále vracím ke svým nejoblíbenějším: Philipu Glassovi a Laurie Andersonové. Jakmile vydá Laurie Andersonová album, hned ho kupuju. Její hudbu můžu poslouchat neustále.

Internet: Servery využívám dle potřeby a konkrétního zaměření hledané informace, nemám žádné vysloveně oblíbené stránky. Když mám trochu času, se zájmem si prohlédnu aukční E-bay

Aku Aku: Čekání na slunce

Album přibližuje začátky pozapomenuté nicméně velmi originální teplické skupiny Aku Aku. Nahrávky z roku 1988 potvrzují, že propojovala výboje crimsonovského progresivního rocku, jehož vliv je patrný zejména v Zabité svobodě, s undergroundem. Propracovanou hudbu, kterou oživovaly housle, dodávající písním lyrickou polohu, spojovala s naléhavým vokálem, jaký dominuje Ukolébavce mrtvému děcku.

 Nahrávky, které vznikly v druhém roku existence souboru, ukazují jeho vyzrálost i šíři záběru, skladby jsou nejen propracované, ale nechybí jim ani potřebná tvrdost a drive. V písni MOKO-BUKO je zřejmý vliv Už jsme doma, skladba svým tématem i pojetím se nese v podobném duchu jako jejich píseň Uprostřed slov. Skutečně inspirativní návrat.

Guerilla, 38:26

Orkest De Volharding

Nizozemský soubor se už třicet let věnuje soudobé vážné hudbě. Unikátní složení - 3 saxofony, 3 trubky, 3 trombóny, lesní roh, flétna, klavír a basová kytara - vytváří typický plný a energický zvuk. Na koncertě v Divadle Archa zazní skladby Louise Andriessena, Martijna Paddinga, Gordona McPhersona, společná skladba Sjeng Schuppa & Michiela van Dijka a premiéra skladby českého skladatele Michala Nejtka, kterou zkomponoval přímo pro Orkest De Volharding a kterou v premiéře uvede Orkest De Volharding společně s domácím Agonem.

Divadlo Archa, Praha, 5.11., 20:00

Reklama

Výběr článků

Načítám