Hlavní obsah

Tipy dne: The Sea & Cake

Novinky, Hynek Dedecius, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Hudebním tipem dne je koncert chicagské skupiny The Sea & Cake v pražském klubu Roxy, literárním výbor povídek Philipa K. Dicka Minority Report.

Foto: Ivana Kvasnicová

Arkády Pankrác

Článek

The Sea & Cake

Skupina The Sea & Cake  je jedním z nejvýznamnějších plodů proslulé chicagské dílny nového rocku. Od svého vzniku v roce 1994 kapela postupně vstřebávala prvky jazzu, soulu, popu a elektroniky a vybudovala si opravdu nezaměnitelný zvuk. Její převážně písničkové tvorbě vévodí sametově hladivý zpěv a kytara lídra Sama Prekopa, divy však jistě předvede i John McEntire (člen uznávaných Tortoise a producent desek Stereolab aj.) za bubny a elektronickými mašinkami. The Sea & Cake našli kompromis mezi chytlavými refrény a precizním experimentováním a jejich nedělní vystoupení by se mohlo proměnit v domácí hudební událost roku.

Roxy, 25. května

Philip K. Dick: Minority Report

Název posledního Spielbergova filmu nese kniha povídek amerického sic-fi spisovatele Philipa K. Dicka. Je to přirozené, protože jádro výboru tvoří díla, která posloužila jako předlohy pro film, i když to nejznámější - Blade Runner - vzhledem k rozsahu chybí. Vedle titulní povídky se tu objevuje i Total Recall a Druhá série, na jejímž základě vznikl snímek Screamers.

Vybrané povídky ukazují, proč Philip K Dick svými temnými rozostřenými a až halucinogenními vizemi zaujal režiséry. Byť mu šlo především ukázat na víceznačnost reality a to, jak je pro citlivější lidi těžké se s ní vyrovnat, oplýval ohromnou imaginací a schopností napsat strhující příběh plný nečekaných zvratů. Jen o tom však jeho povídky nejsou, i když se dají číst jako dobrá dobrodružná díla.

Mladá fronta, 323 stránky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám