Hlavní obsah

Tiger Lillies se vrátí do Prahy s cirkusovými písněmi

Novinky,
Praha

Osobité trio The Tiger Lillies vystoupí 8. května v Divadle Archa s cirkusovými písněmi. Skupina během čtvrtstoletí dlouhé kariéry přišla s řadou programů, ale kořeny a jádro její tvorby tkví právě v hospodských a cirkusových písních.

Foto: Divadlo Archa/Photo graphic art

The Tiger Lillies

Článek

Cirkusovým písním, jež tvoří jádro programu koncertu Songs from Circus, bylo věnováno vynikající album z roku 2000 Circus Songs. Triu okolo zpěváka, pianisty a harmonikáře Martyna Jacquese se podařilo vystihnout nejen atmosféru cirkusu, ale také smutek klaunů a i těžký osud lidí s nějakými postiženími, kteří skončili v cirkusu, jak ukazují písně Freakshow anebo Bearded Lady. Září v nich projev Martyna Jacquese, který se jako samouk vyškolil na zpěváka s kastrátskou technikou hlasu.

Skupina, která vznikla v roce 1989 v Londýně a na začátku devadesátých let hrála po žižkovských hospodách, ovšem pronikla i do vyššího umění. Natočila Sedm smrtelných hříchů od Bertolda Brechta a Kurta Weilla a také album se smyčcovým kvartetem Kronos The Gorey End.

Foto: Divadlo Archa/Lukas Hueller

The Tiger Lillies

Podíleli se i na řadě velkých divadelních projektů, představení Circa vzniklo s kanadským tanečním souborem Holy Body Tattoo. Za muzikál Shockheaded Peter, inspirovaný viktoriánskými dobami, získali prestižní divadelní ocenění Olivier Award.

Během své hudební kariéry spolupracovali s řadou dalších tvůrců, mezi kterými jsou Alexander Hacke & Danielle de Picciotto, fotografka Nan Goldinová a performerka Justin Vivian Bondová, St. Vincent a další.

Pro Divadlo Archa, kde pravidelně vystupují, vytvořili The Tiger Lillies s režisérem Jiřím Havelkou v roce 2010 hudební moralitu Zde jsem člověkem! Here I am Human!

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám