Hlavní obsah

Tichý underground na plátnech Martina Frinda je vystaven ve vysočanské radnici

Novinky, Karolina Zarzycká
Praha

Pražská čtvrť Vysočany není proslavená pouze nejdražší evropskou cyklostezkou. Na radnici v Galerii 9 vystavuje do 18. února svá mini a maxi plátna malíř Martin Frind. Expozice se nese pod názvem V tichu. Obrazy většinou zobrazují postavy undergroundového hnutí: Egona Bondyho nebo Čuňase. Vstup na výstavu je zdarma.

Článek

Frindovy drobné kresby jsou nainstalovány vedle rozměrných maleb tak, že celek působí jakýmsi ztišením. Vedle melancholicky laděných rozměrných obrazů, které v sobě zahrnují jistou samotu člověka v daném prostoru či životní situaci, návštěvníky zaujmou velkoformátové portréty.

Jedná se především o podobizny z undergroundové scény, s nimiž je autor dodnes spojován. Najdeme tu básníka Egona Bondyho, některé hudebníky z Plastic People Of  The Universe či šéfredaktora samizdatu Vokno Stárka (Čuňase).

Tvář sama je autorovi podmalbou

Vedle těchto osobností jsou k vidění portréty lidí zcela neznámých, jejichž totožnost a osud zná jen autor sám. Přitom nejde o portréty v pravém smyslu.

"Tvář sama je pro mě pouze základem, jakousi podmalbou, a hlavní význam obrazu hledám kdesi uvnitř podobizny. Stejně jako v rozlehlé krajině mne zaujímá určitý detail," upřesnil výtvarník Martin Frind.

Portréty jsou dílčím fragmentem rozsáhlého cyklu, jenž ponese název V krajinách tvář a  bude celý vystaven na nejbližší pražské výstavě.

Martin Frind (nar. 1963)

je absolventem Akademie výtvarných umění v Praze u profesora Karla Malicha. Věnuje se především malbě a kresbě. Používá celou škálu výtvarných technik, které vzájemně kombinuje.

Má za sebou více než tři desítky výstav u nás i v zahraničí.

Výstava potrvá do 18. února, nachází se v prostorách vysočanské radnice (Sokolovská 324/14, Praha 9).

Otevřeno: pondělí-čtvrtek 10-19 hodin

Vstup je zdarma.

Spojení: metro B stanice Vysočanská

Reklama

Související témata:

Související články

Smečka Rafanů vystavuje v klatovské galerii

Umělecká skupina Rafani zvítězila v posledním ročníku ankety Osobnost roku, kterou každoročně mezi uměleckými kritiky pořádá Galerie Klatovy-Klenová....

Výběr článků

Načítám