Hlavní obsah

Tichá dohoda: Nemůžeme fungovat jako amatéři

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Tichá dohoda oslaví 25 let koncertem 8. prosince v KC Vltavská v Praze. "Bude to speciální vystoupení. Vrátíme se na něm až do dřevních dob kapely a budeme hrát písničky, které jsme od určité doby nehráli, protože je v našem repertoáru nahradily nové. Projdeme se celou naší diskografií, zazní samozřejmě i naše nejslavnější skladby," řekl v rozhovoru pro Právo Dan Šustr.

Článek

V letošním roce jste se po osmi letech vrátili na pódia. Absolvovali jste koncert na festivalu v Trutnově a 8. prosince na vás čeká vystoupení v Praze. Co pro vás tyto koncerty znamenají?

Blanka Šrůmová: V naší kariéře je to určitý přelom. Nehráli jsme osm let a oslavujeme čtvrtstoletí existence.

Dan Šustr: Vznikli jsme na podzim v roce 1986, Blanka se přidala až o tři roky později. Neměli jsme hned koncerty, první jsme odehráli až v roce 1987 na Rockfestu.

Proč jste osm let nevystupovali?

Šustr: Vždycky jsme říkali, že Tichá dohoda existuje, jenom zrovna nehraje. Samozřejmě jsem si vědom toho, že když jsme se na pódia dostali až po osmi letech, je to z pohledu zvenčí de facto comeback. Nikdy jsme se ale nerozpadli, jenom jsme během těch osmi let neměli pro vystupování podmínky.

Jaké podmínky máte na mysli?

Šustr: Začalo to už dříve. V roce 1998 nám vyšla poslední řadová deska, o rok později album největších hitů, ale potom začala naše tehdejší vydavatelská firma Sony Music pracovat s Blankou jako sólovou zpěvačkou. Spousta lidí měla za to, že Tichá dohoda skončila a dál bude pokračovat pouze Blanka. Logicky nám začaly ubývat nabídky na koncerty.

Do roku 2003 jsme sice hráli, bylo toho ale méně a méně, až to usnulo úplně. Později nám už nikdo nenabídl možnost nahrát album, pročež jsme neměli šanci prezentovat se v médiích a neměli jsme tím pádem žádnou propagaci. Kapela postupně odumřela.

Jaký byl z vašeho pohledu letošní pódiový návrat na festivalu v Trutnově?

Šrůmová: Za tu nabídku od pořadatelů jsme byli rádi, velmi nás potěšila. Věděli jsme, že jsme jako muzikanti v perfektní formě, takže nás ani nezastihla nervozita. Koncert byl skvělý. Potěšilo mě, jak nás lidé přijali, zejména mladí fanoušci, kteří těžko mohli předešlou etapu existence Tiché dohody zažít. Zdá se, že dobře zafungoval internet. Byl to výborný koncert i zážitek.

Jak bude vypadat pražský výroční koncert?

Šustr: Bude to speciální vystoupení. Vrátíme se na něm až do dřevních dob kapely a budeme hrát písničky, které jsme od určité doby nehráli, protože je v našem repertoáru nahradily nové. Projdeme se celou naší diskografií, zazní samozřejmě i naše nejslavnější skladby.

Pozvali jste si i nějaké hosty?

Šrůmová: Pozvali jsme muzikanty, kteří kapelou prošli. Nedávno jsme dělali společnou fotografii a zjistili jsme, že se nás v ní vystřídalo čtrnáct. Většina hraje dodnes, dokonce ve známých kapelách. Jediný, kdo nebude moc přijít, je Jarda Kvasnička, který je členem skupiny Plastic People Of The Universe a ta bude v té době na koncertním turné.

Co bude s Tichou dohodou potom?

Šustr: To nikdo z nás neví, uvidíme. Zřejmě budeme mít snahu fungovat. Oslovili nás nějací pořadatelé, máme několik nabídek hrát příští rok na festivalech a spousta lidí čeká, jak prosincový koncert dopadne. Moudřejší tedy budeme po něm.

To jsou dost vyhýbavé odpovědi. Máte vůbec zájem pokračovat?

Šrůmová: Zájem máme, ale nechceme raději nic slibovat.

Šustr: Situace v gramofonovém průmyslu je špatná. Můžeme připravit dobrý materiál, pěkné nové skladby, ale nakonec můžeme klidně skončit na tom, že nenajdeme způsob, jak ho zrealizovat a vydat.

Chtěli bychom samozřejmě hrát, skládat nové písničky a fungovat jako každá normální kapela. Vzhledem k tomu, že situace na hudebním trhu je taková, jaká je, to ale může být problém. Nechceme po tom všem s Tichou dohodou přece působit na úrovni amatérské kapely.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám