Hlavní obsah

The Monkees se vrátili v plné parádě

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kalifornští The Monkees patří především do šedesátých let. V roce 1965 vznikli jako jedna z mnoha zaoceánských hudebních reakcí na britské Beatles a vedli si dobře. I díky záměrnému propojení s televizí se stali miláčky amerického publika a žali za to úspěch i slávu.

Foto: ČTK

Američtí The Monkees při své návštěvě Londýna v roce 1997.

Článek

V roce 1971 se rozešli, v roce 1986 se zase na tři roky sešli, od třiadevadesátého to spolu táhli čtyři roky, v roce 2001 to zkusili další rok. Před šesti lety se na pódiích sešli naposledy a jejich umělecký vztah trvá dosud, byť v roce 2012 Davy Jones zemřel a ze čtveřice je trojice.

Před několika dny The Monkees vydali nové album, v pořadí dvanácté studiové. Jmenuje se Good Times! a svým soundem se vrací ke kořenům formace, tedy do šedesátých let. Zajímavé je svým složením. Některé skladby pocházejí ze šuplíků (jde i o coververze) a aktuálně byly pro potřeby kapely zrenovovány a dokončeny. Další napsali The Monkees v posledních měsících a jiné pro ně složili jejich hudební přátelé. Ne ledasjací.

Pod She Makes Me Laugh je podepsaný Rivers Cuomo z kapely Weezer, pod Birth of an Accidental Hipster zase ikony současné britské scény Noel Gallagher a Paul Weller.

Výsledkem je povedené album, které ctí původní zvuk skupiny a přináší nápadité a melodicky vyzrálé písničky, jež se v diskografii formace mohou klidně rovnat největším hitům z minulých let.

The Monkees takto oslavují loňské padesáté výročí vzniku. „Ptali jsme se sami sebe, co můžeme udělat? Co jsme ještě schopni zrealizovat? Koho to ještě zajímá? Nakonec jsme se rozhodli udělat to pestré,“ říká zpěvák a bubeník Micky Dolenz.

O produkci poprosili Adama Schlesingera, jenž pro desku napsal písničku Our Own World. „Když kolegové z kapely řekli jeho jméno, mé oči se rozzářily. Není symbolem minulých let, ale napsal písničku That Thing You Do, která je nadčasová a skvěle balancuje mezi starým a novým zvukem pop music,“ sdělil zpěvák a baskytarista Peter Tork.

Schlesinger nabídku okamžitě přijal a přiznal, že již delší čas toužil dělat s kapelou na jejím albu. Výsledek jejich spolupráce je pak jasným důkazem, že se pochopili a porozuměli si.

Reklama

Výběr článků

Načítám