Hlavní obsah

The Comet Is Coming ukazují budoucnost jazzu

– Praha
Novinky,

Britské trio The Comet Is Coming, které vystoupí v úterý v Paláci Akropolis, nabízí možnou budoucnost jazzu, když spojuje free linky tenorsaxofonu s divokými groovy a zvukovým běsněním syntezátory, které ženou vpřed bicí.

Foto: Rachot

The Comet Is Coming

Článek

U kořenů souboru stáli hráč na syntezátory Dan Danalogue Leavers a bubeník Max Betamax Hallett, kteří se věnovali futuristickému funku. Hodně ale čerpali i z electroclashe takových Add N to X, protože je bavily řízné basové linky i divoké zvukové možnosti starých syntezátorů. Nakonec se spojili s britským saxofonistou barbadoského původu Kingem Shabakou Hutchingsem, který vystupuje s Heliocentrics a občas hrává v Archestře, což je kapela založená slavným freejazzovým pianistou jménem Sun Ra.

Právě jeho linky posunuly trio dále k jazzu a kapela začala být označována za pravé dědice průkopníka spojení free jazzu s elektronikou, jímž byl Sun Ra.

Debutové album Channel The Spirits vyšlo v roce 2016 a bylo nominováno na cenu Mercury.

Letošní vynikající hybná druhá deska Trust in The Lifeforce Of The Deep Mystery už vyšla na slovutné značce Impulse, kde vydávali pionýři free jazzu v čele s Johnem Coltranem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám