Hlavní obsah

Televizní GEN ukončí Dana Zátopková

Právo, vej

Televizní cyklus dokumentárních portrétů GEN se loučí. Tečku za čtvrtou řadou cyklu, který představil během loňského a letošního roku 95 významných osobností ze všech možných oborů, udělá v neděli na programu ČT1 Dana Zátopková.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dana Zátopková

Článek

Dnes šestadevadesátiletá sportovní legenda, bývalá československá oštěpařka a olympijská vítězka, svolila k natáčení po téměř dvou letech vyjednávání. „Prokázala, že přes určité zdravotní problémy s pohybem neztrácí vitalitu, humor ani nadhled nad svým neuvěřitelně bohatým životním příběhem,“ říká vedoucí projektu Fero Fenič.

Největšího úspěchu dosáhla Dana Zátopková v roce 1952 na olympiádě v Helsinkách, odkud si přivezla zlatou medaili, stejně jako její manžel Emil Zátopek, který zvítězil v běhu na pět a deset kilometrů i v maratonu.

Projekt GEN neboli Galerie elity národa, který se snaží představit významné vědce, umělce, sportovce a další osobnosti veřejného života, vznikl před 25 lety a v celkem čtyřech řadách obsáhl už 382 jmen. Šest dílů bylo přitom věnováno vždy dvěma osobnostem, společně se představili například cestovatelé Zikmund a Hanzelka nebo tanečníci bratři Bubeníčkové.

Odmítli Švankmajer i Špotáková 

První série se vysílaly v letech 1992–93 a 1994–95, další řada se objevila v letech 2001–2002 a zatím poslední čtvrtá se vrátila po mnohem delší pauze až loni. Autor cyklu by se k projektu rád vrátil ještě jednou, a to přibližně po deseti letech.

„Pokud budu ještě naživu, rád bych doplnil tuto databázi ještě pátou sérií, aby dosáhla počtu 500 jmen,“ dodává a přiznává, že přesvědčit vybrané osobnosti k natáčení je někdy těžké, a ne vždy uspěje. Několik z nich i tentokrát odmítlo, například oštěpařka Barbora Špotáková, pěvkyně Gabriela Beňačková nebo režisér Jan Švankmajer.

Cyklus se i ve své čtvrté řadě setkal s velkým zájmem publika, sledovanost dvou dílů věnovaných zpěvačce Haně Zagorové a lékaři Bohdanu Pomahačovi dokonce přesáhla milion diváků, což je u televizního dokumentu mimořádný úspěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám