Hlavní obsah

Telegram z Titaniku, modrý i červený mauritius. Začala filatelistická výstava Praga 2018

Ve středu začala v Praze světová filatelistická výstava Praga 2018. Potrvá do soboty a exponáty si návštěvníci budou moci v metropoli prohlédnout celkem na čtyřech místech. Hlavním lákadlem výstavy je Bombajský dopis, nejdražší dopis na světě, a známky z Mauritia. K vidění bude téměř čtyři sta sběratelských rarit ze 67 zemí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Telegram vyslaný z potápějícího se Titaniku zachycený lodí Carpathia.

Článek

Hlavní část výstavy probíhá v prostorách čestného dvora hotelu Clarion, poblíž stanice metra Vysočanská. Tam jsou vystaveny nejvzácnější a nejslavnější exponáty včetně původního telegramu z potápějícího se Titaniku nebo legendárních známek z ostrova Mauritius.

Konkrétně se návštěvníci mohou těšit na kompletní sérii složenou z modrého a červeného mauritia a Bombajského dopisu. Zapůjčil ji nejmenovaný český sběratel, jehož kolekce rarit je v současné době považována za největší na světě. Její hodnota dosahuje téměř dvou set miliónů korun.

Modrý mauritius z této sbírky byl dokonce oficiálně vyhlášen jako nejkrásnější dochovaný kus nacházející se v soukromých rukou.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Modrý a červený Mauritius.

Součástí výstavy je i prodejní aukce

Další soutěžní exponáty jsou pak k vidění v Poštovním muzeu v Dlouhé třídě, kde si pořadatelé nachystali i doprovodný program zaměřený na děti. Výstavu s názvem „Pošli to dál“ si muzeum připravilo ve spolupráci se Skautským institutem.

Nesoutěžní součástí Pragy 2018 je Muchovo muzeum v Jindřišské ulici a prodejní burza v hotelu Olympik. Ta nabídne návštěvníkům možnost nakoupit libovolné známky z celého světa. V průběhu výstavy proběhnou i dvě aukce s poklady filatelie.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ve středu 15. srpna 2018 začala světová výstava poštovních známek PRAGA 2018. Vystaveny byly i nejcennější známky světa Modrý a Červený Mauritius (na snímku).

V šedesátých letech dorazil milión návštěvníků

Praga 2018 je v pořadí devátým ročníkem filatelistické výstavy světových rozměrů. Její poslední ročník proběhl před deseti lety a navštívilo jej přes čtyřicet tisíc lidí. Vůbec první Praga se konala v roce 1938.

„V šedesátých letech chodilo kolem jednoho miliónu návštěvníků. Vlaky tehdy dokonce poskytovaly poloviční slevu na jízdenku, stačilo říct, že jedete na filatelistickou výstavu,“ připomněl historii Pragy místopředseda organizačního výboru František Beneš.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Soutěžní sekce filatelistické výstavy Praga 2018 v hotelu Clarion.

Československo jako filatelistická velmoc

„České známky tradičně patří k nejkrásnějším na světě, což ostatně stvrzuje i dlouhá řada významných a pravidelně získávaných ocenění z mezinárodních soutěží,“ okomentoval význam události generální ředitel České pošty Roman Knap.

Československo platí ve světě za filatelistkou velmoc. Bylo totiž v zákládající šestici mezinárodní federace.

Organizátoři si chtějí výstavou připomenout stoleté výročí vzniku Československa a založení Poštovního muzea. Ve stejný den byla vydána i historicky první československá poštovní známka. Zobrazovala Hradčany jako odvěký symbol české státnosti. Autorem jejího motivu byl secesní malíř Alfons Mucha.

Nejdražší tuzemskou známku návštěvníci neuvidí

Nejdražší československá známka ale na výstavě k vidění nebude – zeleně žilkovaná čtyřkoruna z roku 1919 s raritně převráceným černým přetiskem. Na začátku letošního roku se vydražila za rekordních 7,8 miliónu korun.

Vystavit ji odmítl organizační výbor, protože její majitel nesplnil výstavní pravidla. Konkrétně není členem svazu filatelistů a nestihl poslat přihlášku k vystavení exponátu do určeného termínu.

Reklama

Výběr článků

Načítám