Hlavní obsah

Taylor Dupree říká, že mu U2 ukradli obal

Právo, Jaroslav Špulák

Americký hudebník Taylor Dupree tvrdí, že obal dosud nevydané desky irské skupiny U2 No Line On The Horizon připomíná grafickou podobou obal jeho desky Specification. Fifteen vydané v roce 2006.

Foto: Archiv, Právo

Obaly alb a jejich inspirace. Nahoře zleva fotografie Hiroshiho Sugimota, vedle booklet nového alba U2, dole obal alba tandemu Dupree – Chartier, vedle Brothomstatese.

Článek

Tvůrci obou bookletů použili jako základ fotografii japonského umělce Hiroshiho Sugimota z roku 1993 nazvanou Boden Sea. V příspěvku na svém blogu, nazvaném Obal nové desky U2… jestli já ho už někde neviděl?, Dupree píše, že obal alba irské čtveřice je bezesporu kopií bookletu desky, kterou nahrál s kolegou Richardem Chartierem.

Soud nebude

Uvažoval prý dokonce i o tom, že celou záležitost předá soudu, ovšem současně uznal, že by neměl velkou naději na úspěch. „Tohle nedorozumění se stalo šancí pro projekt, který byl malý, intimní a experimentální, přestože nyní stojí tváří v tvář masové pop kultuře. Je jasné, kdo v téhle válce vyhraje. Proto bych chtěl téma uzavřít,“ píše umělec v narážce na to, že by si U2 vítězství v případném sporu jistě nějak zajistili.

„Byl jsem zaskočený. Myslím si, že mohl Sugimoto nebo jiný umělec, který na obalu U2 pracoval, použít nebo se inspirovat jinou fotkou. Já se jako grafik a umělec vždycky snažím vytvořit něco, co se nepodobá jiným dílům,“ pokračuje.

Irská formace se svým albem narazila ještě v jednom případě. Podle novinářů z některých světových hudebních serverů je grafika minimalistického obalu podobná té, která zdobí album Claro, jež vydal v roce 2001 finský hudebník Brothomstates. Kolekce U2 No Line On The Horizon vyjde 2. března.

Reklama

Související témata:

Související články

Drakea nazpíval i Heath Ledger

Eddie Vedder, zpěvák skupiny Pearl Jam, Dave Grohl, člen skupiny Foo Fighters, zpěvačka Norah Jonesová a také již zesnulý herec Heath Ledger jsou mezi mnoha...

Výběr článků

Načítám