Hlavní obsah

Tabook letos bude dříve, ale pak si dá pauzu

Právo, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desátý ročník kulturního festivalu Tabook v Táboře se letos uskuteční dřív, než je obvyklé. Už o tomto víkendu, přesněji od dnešního odpoledne do neděle 4. září, kdy bude ukončen procházkou po výstavách.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Víme, že je to oproti tradičnímu termínu posun o měsíc dopředu, důvodem jsou sanitární ohledy a možnost uspořádat co nejvíc akcí, včetně nakladatelského trhu, venku,“ uvedla pro Právo Tereza Horváthová, spolumajitelka nakladatelství Baobab, která festival s manželem Jurajem Horváthem vymyslela a dále jej s ním programově a koncepčně vede.

Festival dobrých nakladatelů a vůbec všech, kdo se podílejí na vzniku a propagaci knih, zaplní téměř celý Tábor. „Kromě tradičních více než šedesáti kvalitních českých a některých zahraničních nakladatelů město na pár dní opět zabydlí spisovatelé, novináři, ilustrátoři, redaktoři, editoři, překladatelé, teoretici knihy a ilustrace, studenti uměleckých škol a také řada zahraničních hostů,“ sdělila Horváthová.

Čeští i zahraniční hosté

Informovala, že z Německa přijede grafička Gabriela Jolowitz, která spolu se studenty Henninga Wagenbretha a pražským ateliérem ilustrace z UMPRUM obsadí výstavami divadlo. Z Francie se na Tabook po devíti letech vrací kritička dětské literatury a spisovatelka Sophie Van der Linden, své nové práce, včetně nové knížky o Táboře, představí i ilustrátorka Joelle Jolivet, grafický designér a tvůrce Pop-up knih Gérard Lo Monaco nebo mladý italský ilustrátor Andrea Antinori.

Společnou knížku komiksových příběhů inspirovaných poutí po Broumovsku na Tabooku představí dvanáct mladých komiksových kreslířů z celé Evropy. Z českých spisovatelů účast přislíbili Markéta Pilátová, Rena Horváthová, Marie Siváková, Eda Kriseová, Katarína Kucbelová, Miloš Doležal, SDCh., Patrik Banga, Matěj Hořava, Fedor Gál, Ondřej Kundra, básníci Petr Borkovec, Elsa Aids a další.

Přijedou překladatelé Jiří Pelán, Helena Honcoopová a Petr Komers, teoretici umění Milena Bartlová a Ivan Foletti, filozofové Alice Koubová a Miroslav Petříček, všestranná Tereza Říčanová nebo divadelní rodina Marčíků a další.

„Tabook letos tematizuje dvojlomný Family byznys a zkoumá slabost i sílu rodinných vztahů, intimitu, mafiánství, provázanosti, ale také rodinné podniky, osobní sbírky nebo obyčejnou každodennost,“ uvedla Horváthová.

Festival Tabook je oblíbenou a zavedenou akcí, přesto se šíří zvěsti, že končí. Podle Horváthové je to trochu jinak. „Letošní ročník je jubilejní a Tabook za ta léta nepředstavitelně vyrostl. Díky živé komunitě dobrých malých nakladatelů a všech, kteří je obklopují, i našich skvělých spolupracovníků se z drobné akce opravdu stala velká, mezinárodní událost, zdaleka přesahující možnosti a schopnosti jednoho malého rodinného nakladatelství. Prozatím si chceme dát nejméně dvouletou pauzu a rozmyslet si, jakým směrem se dál ubírat,“ vysvětlila.

„Některými z mnoha důvodů, které nás k našemu rozhodnutí vedly, jsou i prosté otázky, které si neustále klademe. Jak udržet sympatickou neokázalou tvář tak velkého podniku, zda a jak se nám tímto způsobem daří kultivovat místo, ve kterém žijeme, je-li festival tím správným prostředkem k rozvíjení toho, co bychom rozvíjet chtěli, a samozřejmě také přehršel nakladatelských, autorských i rodinných nápadů, které kvůli festivalu neustále odsouváme,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám