Hlavní obsah

Sziget v plném proudu: Upřímný Post Malone, citliví Years & Years

Právo, Barbora Olšanová
Budapešť

Festival Sziget, který se koná v maďarské metropoli, pokračuje dál v plné síle. V neděli bylo opět výrazné teplo a své skvělé chvíle na akci představili Post Malone nebo Years & Years.

Foto: David Peltán

Post Malone na festivalu Sziget.

Článek

Post Malone předvedl na Szigetu sebevědomou one man show a naplnil očekávání osmi desítek tisíc fanoušků. Během vystoupení téměř nepustil z ruky kelímek s pitím, sem tam si zapálil cigaretu a nadšeně si na dálku připíjel s fanoušky. Hudebně se jednalo o velmi dobře zvládnutý koncert prokládaný peprnými anglickými výrazy vděku.

Potetovaný raper byl na pódiu celou dobu sám a evidentně si to užíval. Doprovod mu dělala pouze ohňová show a vizuální projekce. Když vzal do ruky akustickou kytaru, sedl si na stoličku a zazpíval skladbu Stay, jež vybočuje z jeho žánru, bylo jasné, že raper ovládá zpěv i práci s hlasem.

Velký úspěch sklidila také současná britská elektropopová kapela Years & Years, jež svým synthpopem přenesla fanoušky na taneční párty zpátky do devadesátých let. Citlivost zpěváka Ollyho Alexandra prostupovala celým vystoupením a vrcholem bylo, když v nekonečně dlouhé třpytivé róbě vystoupal na zvedací plošině několik metrů nad publikum. Charismatický frontman je výstřední ikonou a hudebním mluvčím LGBT komunity.

Nad hlavním pódiem si lze přečíst velký nápis hlásající poselství Szigetu: „Síla naší rozmanitosti nás spojuje, společně můžeme změnit svět.“ Svým koncertem ho právě skupina Years & Years krásně podtrhla.

Foto: David Peltán

Na festivalu Sziget je skvělá atmosféra.

Za zmínku stojí scéna Magic Mirror. Jedná se o jedno z nejpozoruhodnějších a nejoblíbenějších míst na Szigetu, které reprezentuje rozmanitost LGBT komunity. Magic Mirror je pro každého, kdo hledá „bezpečný prostor“ a klade si za cíl ukázat Szigeťanům důležitost otevřenosti, přijetí a tolerance vůči ostatním. Kultura Queer je na akci zastoupena bohatým programem, od koncertů přes diskuse až třeba po travesti show.

Jsou dva důvody, proč lidé jezdí na Sziget. Prvním je samozřejmě přehlídka světových hudebních hvězd a druhým je Sziget sám o sobě. Když se na ostrov svobody vypravíte, rozhodně byste měli prozkoumat, co všechno nabízí.

Každý rok organizátoři poskládají do programu pestrou mozaiku umělců napříč zeměpisnými šířkami i žánry. Letos v něm najdete například také divadla a cirkusy z Kanady, Jižní Koreje, Etiopie, Thajska, Francie, ale také bubeníky z Indie nebo tanečníky z různých koutů daleké Afriky.

Největší festival v Evropě je zkrátka komplexním sedmidenním zážitkem. „Loni jsem na Sziget vyrazil poprvé. Zkusil jsem tři dny a bylo to málo. Letos jsme tu na pět dní a už teď vím, že příští rok pojedu na celých sedm,“ říká fanoušek festivalu Michel Leandri z Francie.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám