Hlavní obsah

Sydney Pollack natočí film o Bushově volebním vítězství

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký režisér a herec Sydney Pollack chce točit pro společnost HBO snímek odhalující zákulisí volebního vítězství George Bushe v roce 2000. Tyto volby bývají často zpochybňovány.

Článek

Sydney Pollack (Vzpomínky na Afriku, Tootsie, Firma) se zaměří na měsíc sporů o výsledky kontroverzních voleb, ve kterých stál proti Bushovi Al Gore. Výsledky byly velmi těsné, zejména na Floridě. Některá média tehdy ve snaze přinést zprávy co nejrychleji nezodpovědně vyhlásila Gorovo vítězství v době, kdy se na Floridě ještě volilo.

Ke sporům vedly i nejasnosti v komplikovaných volebních formulářích. Advokáti Ala Gorea požadovali  přepočítání všech hlasů v některých obvodech. Ukázalo se, že někde jich získal skutečně více. Bush tento krok napadl a nakonec se za přispění Nejvyššího soudu, který další přepočítávání zastavil, stal americkým prezidentem.  

Podle Colina Callendera, prezidenta HBO Films, jde o "velmi působivý snímek, který rozebírá známou událost z pohledu zasvěcených". Callender dodal, že v něm nepůjde tolik o politiku, jako spíše o pohled na volební proces. Film by se měl vysílat příští rok a bude dostupný i na internetu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám