Hlavní obsah

Světový trh s uměním prožívá úspěšná léta

Právo, kristýna křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Loni na světovém aukčním trhu byla nejvyšší cena zaplacena za kubistický obraz Pabla Picassa s názvem Dora Maarová s kočkou z roku 1941. Jeho vlastnictví přišlo neznámého kupce na závratných 85 miliónů dolarů (přes 1,7 miliardy Kč; ceny jsou uváděny bez aukční provize, která činí obvykle 10-20 %).

Článek

Tento rekordní prodej v aukční síni Sotheby's v New Yorku je zaznamenán v nejpřehlednější příručce o cenách umění, kterou pod názvem Auktionspreise každoročně vydává mnichovský Weltkunst, nyní jeho pobočka Zeitverlag.

Ročenka o dvou dílech a 1500 stranách se objevila před měsícem na knižním trhu a pro nás je zajímavá i tím, že poprvé za jednašedesát let její existence se na obálce objevilo dílo českého autora - skleněný objekt Stanislava Libenského a Jaroslavy Brychtové prodaný v německém Heilbronnu za 20 tisíc eur, částku přesahující půl miliónu korun.

Mezi dalšími českými rekordmany je i fotograf Josef Sudek, jehož snímek s názvem Negative prodala loni v květnu londýnská Christie's za čtrnáct tisíc liber, což je také přes půl miliónu Kč. Díla obou postimpresionistů Gauguina a van Gogha byla loni vydražena za totožnou cenu, která činila 36 miliónů dolarů (750 miliónů Kč).

Jeden ze čtyř portrétů Madamme Ginoux, ženy z Arles, který van Gogh namaloval v posledních dvou letech svého života, kdy ostatně vytvořil svá nejznámější díla, byl vydražen v aukční síni Christie's v New Yorku v květnu. V listopadu byl ve stejné síni za totožnou cenu vydražen i obraz jeho současníka Paula Gauguina s názvem Muž se sekerou. Rivalita, která byla pro tyto dva umělce tak typická (van Gogh se po vzájemné roztržce pokusil Gauguina zabít), pokračuje i v aukčních síních.

Plechovka za milióny dolarů

Malá zmačkaná plechovka od Campbellovy polévky z roku 1962, obraz, jehož autorem je Andy Warhol, se dal loni pořídit za více než 10 miliónů dolarů (přes 200 miliónů Kč). Umělec v těchto dílech reflektoval stav americké konzumní kultury.

Ze starých mistrů zaujme Rubensův obraz Maleager a Atlanta na lovu kanců prodaný v Christie's v Londýně za 2 milióny osm set liber, což je částka přesahující 100 miliónů korun. Špatně si nevedl ani klasik romantismu Eugéne Delacroix, jehož pastel na papíře o rozměrech velkého školního sešitu byl loni v červnu prodán londýnskou Christie's za cenu přesahující milión a půl liber (zhruba 64 miliónů korun).

Neo Rauch za milióny korun

Sedmačtyřicetiletý malíř, který měl nedávno velkou výstavu v pražském Rudolfinu, stál na světovém trhu už závratné sumy dosahující hranice deset miliónů korun. Podle příručky Auktionspreise 2006 bylo loni k mání hned patnáct jeho děl. Ceny jsou takové, že Neo Rauch se stal jedním z nejlépe prodávaných současných výtvarníků střední generace na světě.

Suma sumárum: opět se ukazuje, že investovat do umění se vyplatí, nálada na trhu je příznivá a investoři se předhánějí v nákupech. A světoví manažeři si všímají i vývoje cen v České republice. Na stránkách ročenky Auktionspreise 2006 se objevily prodejní výsledky Galerie Kodl, aukční síně Vltavín a firmy MeissnerNeumann.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám