Hlavní obsah

Světový fond podpoří Tugendhat

Novinky, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Brněnská radnice získá 400 tisíc dolarů na chystanou rekonstrukci vily Tugendhat v Brně, která byla v roce 2001 zapsané na seznam památek Světového kulturního dědictví UNESCO od světového fondu památkového dědictví.

Foto: Jana Slováková

Slavnostní předání ceny za 1. místo v Lisabonu převzala Mgr. Ludmila Kosíková, vedoucí projektu a PaedDr. Ivo Kurz, ředitel školy.

Článek

"Je to konkrétní výsledek cesty, kterou jsme s dalšími pracovníky magistrátu podnikli v minulých dnech do USA," informoval v pátek první náměstek brněnského primátora Rostislav Slavotínek (KDU-ČSL) s tím, že během návštěvy v USA představitelé brněnského magistrátu dohodli podmínky organizace výstavy, která má významnou architektonickou památku Brna za mořem představit.

Tugendhat v New Yorku i v Los Angelses

Jednali jsme na velvyslanectví ČR v USA ve Washingtonu a na různých památkových a architektonických institucích v New Yorku. Podařilo se nám dohodnout, že výstava bude umístěna v prostorách velvyslanectví ve Washingtonu. Dále by se výstava měla přestěhovat do New Yorku, do prestižního městského centra, v němž se výstavy obvyklého druhu konají. Měla by se představit ještě v Chicagu, Los Angeles a Houstonu. V každé lokalitě by měla být k vidění po třech týdnech až jednom měsíci," uvedl Slavotínek.

Vila zaujala už v době svého vzniku

Vila Tugendhat v Brně-Černých Polích vzbudila velký ohlas a zájem už v době svého vzniku. Dílo Miese van der Rohe začalo vznikat velmi rychlým tempem v červnu roku 1929. Koncem října téhož roku byl hotov skelet stavby, v létě 1930 byly dokončeny vnitřní práce a dům byl již koncem roku obýván. Brněnská vila Tugendhat, nejvýznamnější realizovaná evropská stavba svého tvůrce, se stala jedním z mezníků v historii světové architektury 20. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám